Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur känns det att bli mobbad?

Vem är förövare och vem blir utsatt? Hur känns det att bli mobbad och vilken roll har vi själva i mobbningen?

Frågor som dessa fick högstadieeleverna i Bollsta försöka hitta svaret på under hela tisdagen.

- Jag hoppas främst på att väcka de slumrande talangerna som är tyst delaktiga i mobbningen, säger Margit Norberg som arbetar som lärare på skolan och sedan några år aktivt arbetar med att upptäcka och förebygga problemet.

Mobbning definieras så här av forskaren Dan Olweus: en person är mobbad när han eller hon, upprepade gånger och under en viss tid, blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer.

- Här på skolan försöker vi lösa konflikter innan de växer och utvecklas till mobbning, säger Norberg. Men det är mycket som vuxna inte ser och nu har vi det här med e-mobbning också.

Norberg förnekar inte att det finns och har funnits mobbning på även den här skolan. Levande bevis för detta är Frida Johansson som tillsammans med Veronica Olsson igår besökte skolan. Båda har tidigare mobbats.

- Mobbning är livsfarligt, sa Frida. Det kan resultera i självmord eller i ätstörningar som det gjorde för mig.

Gränserna mellan skitsnack och mobbing, skämt och mobbing, att retas eller mobbas tyckte eleverna var svåra att dra.

- Det är bara den utsatte som vet vart gränsen går, sa Fanny Edfeldt i 9b. Vi måste vara mer varsamma än vad vi brukar vara.


Läs mer i onsdagens TÅ.VERONICA LANDSTRÖM