Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratusentals sörjde Bhutto

Annons

Hundratusentals pakistanier samlades i Benazir Bhuttos hemstad på lördagen, för en minneshögtid för den tidigare premiärministern på årsdagen av mordet.

Ett hav av sörjande passerade genom säkerhetskontrollerna in till kyrkogården i Benazir Bhuttos hemstad Garhi Khuda Bakhsh. Människor hade rest långväga och sovit utomhus i temperaturer nära nollstrecket för att delta.

Dödades vid valmöte

Efter flera år i exil återvände Benazir Bhutto till Pakistan i oktober förra året. Hon undkom oskadd ett självmordsattentat i samband med välkomstceremonin, då 140 människor dödades.

Men två månader senare förlorade hon själv livet vid ett valmöte i huvudstaden Islamabads systerstad Rawalpindi.

På lördagen var säkerheten stor i Garhi Khuda Bakhsh, där Bhutto ligger begravd bredvid sin far, den före detta premiärministern Zulfikar Ali Bhutto, som hängdes 1979 sedan han avsatts i en kupp. 6 000 poliser och flera hundra paramilitärer hade kommenderats ut på gatorna.

Efter mordet på Bhutto hade hennes parti PPP stora framgångar i valet i februari och för några månader sedan svors hennes änkling Asif Ali Zardari in som president.

Han skulle ha lett lördagens ceremoni vid mausoleet men stannade i stället i familjens hem fem kilometer därifrån, av säkerhetsskäl enligt myndigheterna.

Uppmanade till samtal

I ett tv-sänt tal sade Zardari att demokratin nu är fullbordad.

Men säkerhetsläget i Pakistan har inte förbättrats och relation med grannlandet Indien blir allt sämre efter attentaten i Bombay för en månad sedan. Indien anklagar terrorister med bas i Pakistan för att ligga bakom.

Zardari uppmanade till dialog och sade att förhandlingar var "lösningen på problemen i regionen". Han varnade samtidigt Indien för att pressa Islamabad att agera mot extremister.

Fortfarande finns det många frågetecken kring mordet på Bhutto. En person med koppling till al-Qaida har pekats ut som ansvarig, men Bhutto hade även fiender inom den pakistanska säkerhetstjänsten och Bhutto-anhängare har uttryckt missnöje med utredningen.

Mer läsning

Annons