Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals manifesterade vid Sollefteå sjukhus: "Vi hoppas få stopp på den här avvecklingen"

Under söndagen ägde en nationell manifestation rum runtom i landet med budskapet om att förbättra arbetsmiljön inom vården. Sollefteå var inget undantag, där samlades hundratals människor i hopp om ändring.

Annons

Resorna har varit många kring Sollefteås sjukhus och än är det inte över. Under söndag förmiddag samlades hundratals människor utanför Sollefteå sjukhus för en nationell manifestation med budskapet "Slut på rean - en annan vård är möjlig".

Läs också: Ministern medger brister i vården: "Bra att brister och utmaningar påtalas"

Från föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus var bland annat ordförande Nils-Gunnar Molin och Kerstin Brandelius på plats utanför sjukhuset.

– Vi ska visa att vi inte accepterar det som landstingsledningen håller på med, nämligen att avrusta och lägga ner Sollefteås akutsjukhus och i nästa steg avrusta Örnsköldsviks sjukhus, säger Nils-Gunnar Molin.

Han berättar i det långa loppet skulle besluten om nedläggning även drabba Sundsvalls sjukhus på ett negativt sätt.

– Vi vill utveckla, inte avveckla. Vi tänker i ett länsperspektiv, vi tänker på alla, säger han.

– Vi vill förbättra sjukvården, både för personal och patienter, säger Kerstin Brandelius.

Genom att skicka en budkavle från Sollefteå, via Kramfors, till landstingets ledning i Härnösand med fem krav där man bland annat kräver "Att den inledda nedrustningen av akutsjukvården i Sollefteå och Örnsköldsvik stoppas." och "Att Länsklinikorganisationen avskaffas." hoppas man nu göra sig hörd och kunna förbättra sjukvården.

– Vi hoppas på att få stopp på den här avvecklingen som pågår hela tiden och vi vill få till stånd en sammanhållen vårdkedja, säger Kerstin Brandelius.

– Man måste sluta driva sjukvården som ett företag där man bara ser på pengarna, menar hon.

Budkavlen började sin resa från Sollefteå Sjukhus med den före detta skidskytten Helena Ekholm för att sedan göra flera byten på vägen med bland annat simmaren Bengt Jönsson, hockeyprofilen Mattias Timander och Höga Kusten Cykel.

Drygt fyra timmar efter budkavlens start sprang den före detta curlingspelaren Anette Norberg in vid Härnösands landstingshus till publikens jubel.

– För mig var det självklart att ställa upp. Det här är en viktig fråga. Det behöver göras något, sjukvården fungerar inte, säger Anette Norberg.

Läs mer: Budkavle för livet – idrottsstjärnor ställer upp för Sollefteå sjukhus