Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals liter olja har läckt ur det strandade fartyget

Uppdaterad söndag 21.00
Ett 16 meter långt fartyg har gått på grund utanför Nordmaling och hundratals liter dieselolja har läckt ut i havet.
Nu jobbar kustbevakningen för att det inte ska bli hundratals till.

Miljöskyddsfartyget KBV 181 har under morgonen påbörjat sitt arbete med att säkra upp den kritiska situationen vid Örefjärden utanför Nordmaling, där ett fartyg under gårdagen gick på grund.

Läs mer: Dieselutsläpp från fartyg på grund utanför Nordmaling

Främst handlar dagens insats om att tömma fartygets bränsletankar på resterande dieselolja. Anders Ekstrand, operativ ledare, säger att läget är kritiskt men under kontroll.

– Vi måste försäkra oss om att läget inte kan förvärras genom att tömma tanken. Sedan kvarstår arbetet med att begränsa spridningen av den skada som redan skett, säger Anders.

Kustbevakningsflyget kommer under dagen cirkulera över området för att skapa sig en uppdaterad bild av läckagets omfattning. Under gårdagen lades länsor ut för att begränsa spridningen.

Nuläget är enligt Ekstrand ännu oklart.

– Vi har under morgonen fått indikationer på att oljan har spridit sig längre söder ut under natten. Vi hoppas på en klarare bild under dagen, säger Anders.

Att sanera dieselolja på öppet hav är svårt enligt Kustbevakningen. Men som läget ser ut nu tror Ekstrand att räddningsarbetet kan avslutas inom de närmsta dagarna.

Polisen har inlett en förundersökning om brott mot sjölagen.

UPPDATERING:

Under lördagen tömde Kustbevakningen det grundstötta fartyget på 700 liter olja och en mindre mängd hydraulolja. På söndagen cirkulerade kustbevakningsflyget i luften ovan området och kunde då inte se någon dieselolja som läckt ut i havet.

Därmed avslutades Kustbevakningens miljöräddningsoperation och fartyget KBV 181 återvände till sin hemmahamn i Umeå.

Det strandade fartyget ska bärgas under veckan.

TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta Allehanda.se via telefon: 72006, mms/sms: 72006, eller Tipsa-tjänsten.

VK.se/Ted Andreasson