Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundattacken har väckt stor uppmärksamhet

Hunden som bet ett spädbarn och slet henne ur en barnvagn i Härnösand på lördagsförmiddagen har fått folk i hela landet att reagera. En mycket ovanlig händelse som både Svenska Brukshundsklubben, hundägare och etologer har velat uttala sig om.

– Det är jättehemskt och jättetragiskt, säger Anna-Maria Svedberg, etolog med inriktning på hundar, alltså expert på djurens beteende och de bakomliggande orsakerna.

Hon bor i Härnösand och hörde talas om händelsen på lördagen. Hon har aldrig hört talas om en liknande händelse och tycker inte bara att det är en sorglig historia för barnet och dess föräldrar.

– Det ger sådana här hundar dåligt rykte. Problemet är att det blir hundens fel. Händelser där den här typen av hundar är inblandade får ofta uppmärksamhet i media.

Hon tror att händelsen hade kunnat undvikas om den personen som rastade hunden hade sett och förutsett vad som skulle ske eftersom hundar visar subtila signaler innan de agerar.

– Alla hundar kan bli farliga. Små har lätt att ta till tänderna, men det ger inte lika stora skador.

Även Svenska Brukshundklubben reagerade över händelsen.

– Det är tragiskt när sådant här händer. Det beror ofta på att man inte har koll på den hund man har i snöret, det är bedrövligt, säger klubbens generalsekreterare Peter Rimsby.

En person som skaffar en hund måste ta reda på vad det är för hund och vad den behöver för att må bra, enligt Rimsby.

– Det är viktigt att man gör en mentalbeskrivning på sin hund för att ta reda på hur den agerar i vissa situationer som kan uppstå i samhället. På så sätt kan man dels se hur hunden man har fungerar mentalt.

Han har heller aldrig hört talas om att en hund gjort såhär.

– Det händer dessvärre lite då och då att hundar biter barn. Det är väldigt tråkigt. Men det är oftast inte hundens fel.

Polisen kunde under söndagen inte ge någon ny information med fler detaljer i ärendet.