Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundar riskerar att dö i heta bilar

I dag räddade polisen en hund ur en varm bil i Sollefteå kommun. Att lämna sitt djur i bilen en stekhet dag är livsfarligt och kan leda till åtal.

Under dagen kontaktades polisen av en privatperson som upptäckt en hund i en varm bil i en ort utanför Sollefteå.

- Man fick ut hunden ur bilen. Nu börjar tiden då man får in anmälningar om sådant, säger Mats Rasmusson, vakthavande befäl vid länspolisen.

Han tycker det är viktigt att man tänker på vilken farlig tid sommaren kan vara för en hund.

En hund svettas inte som människan, utan bara genom tassar och mun. De är mycket känsliga för värme och överhettning. Om hunden till exempel är instängd i en bil när solen gassar blir den varm, börjar flåsa och blir snabbt stressad. Temperaturen stiger och hunden riskerar en cirkulationskollaps, vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Om hunden inte får vård snabbt riskerar den att hamna i chock och dö.

Enligt brottsbalken har man rätt att rädda en överhettad hund genom att slå sönder en bilruta.

Svenska Kennelklubben rekommenderar att man först kontaktar polisen. Är faran större bör man skaffa ett vittne som kan bekräfta att djuret var i fara.

- Men det ska finnas grund för det. Om man kontaktar polisen kommer de dit och skriver en anmälan om djurplågeri, som skedde i fallet utanför Sollefteå, säger Mats Rasmusson.


SOFIA FJÄLLSTRÖM
070-650 66 51