Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrättsdom för brutal misshandel

Annons

Hovrätten för västra Sverige anser att det räcker med ungdomsvård för de båda 16-åriga pojkar som i tingsrätten fälldes för den brutala misshandeln av en 61-årig man på Kortedala torg i våras.

Antalet timmar för samhällstjänst som de båda pojkarna dömts till ökas däremot till 140.

Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson överklagade tingsrättens dom - ungdomsvård med ungdomskontrakt för grov misshandel. Åklagaren begärde att ungdomarna skulle fällas för synnerligen grov misshandel med påföljden nio och tio månaders sluten ungdomsvård.

Även pojkarna överklagade domen.

Hovrätten tycker i och för sig att ungdomarnas hänsynslöshet och de skador som 61-åringen fick motsvarar de krav som ställs för en sådan rubricering. Men enligt lagen krävs också uppsåt, och där kommer rätten till slutsatsen att ungdomarnas uppsåt inte räcker för synnerligen grov misshandel, däremot för grov sådan.

Hade 16-åringarna varit vuxna hade straffvärdet för deras attack på mannen motsvarat 3,5 års fängelse.

Hovrätten resonerar också kring möjligheten att ge ungdomarna sluten ungdomsvård och kommer fram till att även om deras brott är allvarligt saknas synnerliga skäl för att döma till fängelse. Därmed faller också möjligheten till sluten ungdomsvård.

Det finns särskilda bestämmelser för vad en person under 18 år kan dömas till.

Mer läsning

Annons