Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten släpper krigsbrottsdömd

Annons

Den 35-årige serb som av Stockholms tingsrätt dömdes till livstids fängelse för krigsbrott i Kosovo har släppts fri av Svea hovrätt, säger hans advokat till TT.

Det kan bara tolkas som att hovrätten underkänner tingsrättens dom, säger advokaten Bertil Schultz.

Enligt Schultz ska 35-åringen ha blivit helt stum när en vakt öppnade hans cell och sade: "Du kan gå nu".

Shcultz har dock ännu inte hunnit tala med sin klient, men berättar för TT att 35-åringen blev hämtad av några kamrater.

Han ska ju hem till sin familj, säger Schultz som beskriver målet "som det största jag har varit med om". Där frukten av två års hårt arbete, säger advokaten.

På vilka grunder hovrätten väljer att släppa 35-åringen är oklart. Domen väntas inte avkunnas förrän den 19 december. Själv har mannen hela tiden hävdat att han hade alibi, att han aldrig har varit i Cuska, där serbiska styrkor sköt och brände ihjäl 41 civilpersoner under kriget.

En besvärande omständighet är att 35-åringen finns på bilder där han poserar med vapen med andra personer som pekats ut som ansvariga för Cuska-massakern. Flera överlevande bybor som reste till Stockholm och vittnade pekade dessutom ut mannen.

Försvarets linje har bland annat varit att vittnesmål kan vara politiskt motiverade och att det är svårt att minnas händelser så långt bak i tiden. Dessutom underkände försvaret åklagarsidans belägg för att det rörde sig om ett krigsbrott.

Åklagarna hävdade i sin tur att vittnena var avsevärt mycket mer trovärdiga än 35-åringen. De ansåg också att avlyssnade telefonsamtal tydde på att han varit inblandad.

TT har inte lyckats nå åklagarna.

Målet var ett av de största i svensk rättshistoria och pågick i tre månader. Tills en folkmordsrättegång började nyligen i Stockholms tingsrätt var Cuska-massakern också det kanske hittills grövsta brott som prövats i svensk rätt.

35-åringen är också en av dem som suttit häktad längst i Sverige, sedan i april 2010. Han har fru och tre barn bosatta i Västsverige.

Rättegången i hovrätten avslutades i förra veckan.

Advokat Göran Hjalmarsson, som biträder sju av de 14 målsägande, befinner sig för närvarande utomlands.

Han fick ett mejl om att Martinovic blivit frisläppt.

Jag vet ingen bakgrund, men jag blev väldigt förvånad över det beslutet, säger Hjalmarsson till TT.

Han säger att det nu finns två alternativ.

Antingen underkänner hovrätten helt tingsrättens dom. Eller kan det vara så att hovrätten sänker fängelsestraffets längd.

Domen kommer den 19 december, jag tänker inte spekulera för mycket, säger Göran Hjalmarsson.

Den i dag 35-årige mannen var 34 år när Stockholms tingsrätt fällde honom för 29 mord - troligen det grövsta brott som prövats i en svensk domstol.

Idriz Gashi i Landskrona förlorade sin syster, sin farbror och 25 kusiner i byn Pavlan och närliggande Cuska. Hans känslor var kluvna efter domen i tingsrätten och pekade på att det rör brott mot mänskligheten.

Då vill jag att man fäller honom för alltihop.

Den i dag 35-årige mannen som hovrätten släppte i dag är asylsökande i Sverige, och han var åtalad för sammanlagt 31 mord. Totalt dödades 41 i Cuska den 14 maj 1999. Såväl försvars- som åklagarsidan såg brotten som de kanske grövsta som en svensk domstol tagit upp.

Domen i Stockholms tingsrätt var även unik för att den var den första om blodbadet. En rättegång i Serbien pågick dock samtidigt som rättegången i Svea hovrätt avslutades.

Kammaråklagare Lars Hedvall var nöjd med att Stockholms tingsrätt tidigare i huvudsak gick på hans linje. Cuska-massakern var ett led i Serbiens rensning av Kosovo på albaner, menar åklagaren. Den inblandade styrkan - kamouflagemålade militärer och poliser med smeknamn som Döden och Rambo - föste in civila pojkar och män i stridsför ålder i några hus. Där sköts de ned innan husen antändes. Några enstaka av dessa överlevde mirakulöst och kunde liksom andra bybor vittna.

35-åringen, som poserade med vapen på bilder med andra kända misstänkta Cuska-mördare, dödade inte personligen någon. Han dömdes ändå av tingsrätten för grovt folkrättsbrott, mord, försök till mord, människorov och grov mordbrand. Han visste att han ingick i en mordplan och verkställde den genom att vakta, betvinga och trakassera, konstaterade rätten.

Målet hängde på målsägandenas utpekanden av 35-åringen och på avlyssnade telefonsamtal. En nämndeman tyckte liksom försvaret att bevisningen var för svag och att åtalet i sin helhet skulle ogillas.

Enligt 35-åringens advokat Bertil Schultz sade den anklagade, när han fick höra Stockholms tingsrätts dom: "Jag har aldrig varit i Cuska".

Fakta om Cuska-massakern:

Den 14 maj 1999 gick serbiska styrkor in i Cuska och två andra byar utanför staden Pec i västra Kosovo. De skulle plundra och driva bort den albanska befolkningen. Det skedde i krigets slutskede medan Natobomber föll över Serbien.

41 män och pojkar i vapenför ålder dödades, varav 31 mord berörs i det svenska åtalet.

35 häktades den 7 april 2010. (TT)

Mer läsning

Annons