Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten friar våldtäktsdömd

En 24-årig man som dömdes till två års fängelse av Gävle tingsrätt frikänns av hovrätten och slipper även betala skadestånd till kvinnan.

Hovrätten misstror kvinnans berättelse om att mannen använde sig av våld under samlaget och ogillar åtalet för våldtäkt.

Mannen och kvinnan träffades på krogen i Gävle i november 2008 och följdes åt till en lägenhet där de började kyssas och hamnade sedan i säng.

Av bådas berättelser framgår att akten inleddes som ett frivilligt samlag, men därefter har de olika uppfattningar. Kvinnan hävdar att mannen blev våldsam under samlaget och bland annat lade en hand över hennes hals som gjorde att hon fick svårt att andas.

Mannen hävdar att samlaget fullföljdes på ett helt normalt sätt.

Gävle tingsrätt trodde på kvinnans berättelse och fällde mannen för våldtäkt i en dom som avkunnades den 23 september. Hovrätten för nedre Norrland anser att kvinnans berättelse har så allvarliga brister att hennes uppgifter inte kan ligga till grund för en fällande dom.