Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten fastställer fängelsedom för pedofil

/
  • Den dömde pedofil som överklagade till hovrätten får sin fängelsedom fastställd till sju år.

Hovrätten fastställer domen på sju års fängelse för den 62-åring från Örnsköldsvik som dömts för flera fall av sexuella övergrepp mot två minderåriga flickor.

Annons

Den 7 november dömdes 62-åringen från Örnsköldsvik till sju års fängelse för sexuellt utnyttjande av två minderåriga flickor.
I går fastställde hovrätten den överklagade domen.
– Jag konstaterar att hovrätten i mångt och mycket har delat tingsrättens bedömning i ansvarsfrågan, säger den 62-årige mannens advokat Henrik Bodén.
Hovrätten ogillade en av åtalspunkterna, men det medförde dock ingen påföljdsmässig skillnad.
Bodén fortsätter:
– Den största skillnaden mellan de två domarna är att skadeståndet – främst med hänsyn till att hovrätten ändrar räntetidpunkt – i praktiken nedsätts väsentligt.
– Dock vill jag – med hänsyn till samtliga inblandade i målet – inte kommentera domen och dess följder närmare.

Mannen dömdes i tingsrätten för:
* Våldtäkt mot barn.
* Grov våldtäkt mot barn.
* Grovt sexuellt utnyttjande av minderårig.
* Sexuellt utnyttjande av minderårig.
* Sexuellt övergrepp mot barn.
* Barnpornografibrott.
* Utnyttjande av barn för sexuell posering.

Den punkt som hovrätten ogillade är sexuellt utnyttjande av barn.
Domstolen konstaterar att flickan lämnat uppgifter som i centrala delar är ganska svepande och innehåller oklarheter bland annat i fråga om varaktigheten i mannens agerande. Hovrätten finner således att utredningen inte ger tillräckligt underlag för en fällande dom i denna del.
Mannen döms för att sexuellt ha utnyttjat två unga flickor under många års tid. En av flickorna har uppgett att han utnyttjade henne första gången 2001. Hon har även uppgett att mannen genomför samlag med henne vid två tillfällen, 2011 och 2012.
Hon har också sagt att 62-åringen utnyttjat henne vid ett 50-tal tillfällen när hon var mycket liten.
Tingsrätten dömde mannen till att betala totalt cirka 850 000 kronor i skadestånd, varav över 800 000 kronor till en av flickorna.
Hovrättens dom lindrar den biten väsentligt. Skadeståndet består av 300 000 kronor för kränkning och 30 000 kronor för sveda och värk, vilket är en sänkning med 70 000 kronor.
När det gäller räntan säger hovrätten att den ska utgå på det totala skadeståndsbeloppet från den tidpunkt den sista och enda i tid preciserade gärningen ägde rum.
Det var den 18 augusti 2012.

Mer läsning

Annons