Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten fastställde klädköpsdom

Annons

Hovrätten i Göteborg fastställde i dag tingsrättens dom mot de fyra kvinnorna som bötfällts sedan de köpt stulna barnkläder billigt via en sajt på internet. Kvinnorna får 60 dagsböter vardera för häleriförseelse.

Kläderna hade stulits i butiker av en 44-årig kvinna, som i Göteborgs tingsrätt dömdes till tre års fängelse. Hovrätten förkortar straffet för den 44-åriga kvinnan från tre år till två år och sex månader. Hon döms, liksom i tingsrätten, för grov stöld.

Tingsrätten ansåg att de köpande kvinnorna borde anat att brott låg bakom 44-åringens stora utbud av billiga, nya kläder. De fyra köpande kvinnorna ansågs ha haft "skälig anledning att anta att brott förelåg", och borde ha försökt undersöka förhållandena närmare. Alla fyra köpte varor för omkring 30 000 kronor av 44-åringen. Hovrätten gör ingen egen skrivning i stället instämmer man helt kort i det resonemang som Göteborgs tingsrätt framförde i sin dom.

Konsumentverket har ingen hjälp att ge till den som anklagas för att ha köpt stulet gods.

Vi jobbar bara med köprätt, inte alls med straffrätt, säger Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket, till TT. Men den som köper något av en privatperson bör nog be säljaren visa ett kvitto på hur varan förvärvats, tillägger han.

Köp från privatpersoner omfattas överhuvudtaget inte av de skyddande reglerna i konsumentköplagen.

Om man handlar av en privatperson är det avtalet mellan parterna, alltså köpare och säljare, som blir avgörande. Det innebär att säljaren kan friskriva sig från att åtgärda eventuella fel, säger Peter Gustavsson. Men att det är en sådan skillnad mellan köp från företag och köp från privatpersoner är nog ganska okänt.

Kvinnorna som bötfälldes av Göteborgs tingsrätt för att de köpt stulna kläder billigt hade gjort sina inköp på nätsajten Tradera.

Den kan jämföras med en anslagstavla, där både företag och privatpersoner annonserar, säger han.

Mer läsning

Annons