Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hövdingar slåss för EU-stöd

Fem landshövdingar och ledande politiska företrädare för hela Norrland efterlyser nu en kraftsamling på järnväg i det som kallas Botniska korridoren.

De vädjar till regeringen att driva på för att satsningarna ska få EU-stöd.

- Botniska korridoren, där Ådalsbanan och Ostkustbanan ingår, är av avgörande betydelse för tillväxten i vår region och hela landet. Den är också strategiskt viktig för att säkra en långsiktig hållbar råvaruförsörjning i Europa.

- Får skrivelsen från oss Norrlandsföreträdare fullt gehör bedömer jag att EU kommer att delfinansiera Ådalsbanan, Ostkustbanan och Norrbotniabanan och då ökar starkt chansen att dessa banor kommer till stånd under närmast överskådlig tid, säger landshövding Gerhard Larsson i en kommentar.

Botniska korridoren binder samman det naturresursrika norra Europa med de befolkningstäta marknaderna i Mellaneuropa. Korridoren består på svensk sida av Haparandabanan, Norrbotniabanan, Botniabanan, Ådalsbanan, Ostkustbanan, Godsstråket genom Bergslagen samt Norra Stambanan och Stambanan genom Övre Norrland.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14