Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"House of cards" utforskar mörkret

Annons

Den har blivit en av världens mest omtalade tv-serier. När andra säsongen av "House of cards" närmar sig är förväntningarna skyhöga. Vi möter Kevin Spacey och Robin Wright i London för att prata om tjusningen i 13 timmars mörker.

Vi har tröttnat på hjältarna. Först "Sopranos", sedan "Breaking bad", och nu "House of cards". Är det något det senaste decenniets tv-revolution har lärt oss så är det att alla älskar en skurk.

Frank Underwood, Kevin Spaceys diaboliske politiker i "House of cards", tillhör tv-historiens mest fascinerande monster. När vi lämnade honom i slutet av seriens första säsong hade han ljugit, hotat och mördat sig igenom Washingtons korridorer på sin resa mot toppen.

Jag dömer inte Frank, försöker inte se honom utifrån. Jag spelar bara, och försöker skapa en fullständig människa. Lika komplex, lika fylld av idéer och känslor, som du och jag. Gott och ont intresserar mig inte, säger Kevin Spacey till TT som träffar honom i London inför premiären av den andra omgången av "House of cards".

Netflix släpper säsongens alla 14 avsnitt samtidigt den 14 februari.

Rollfigurerna måste ha djup, menar Spacey, ett krav som kommer från teatern. Han är, precis som regissören David Fincher och kollegan Robin Wright, en inbiten Shakespearenörd. Trion har baserat sina figurer på Shakespeares förlagor, Frank Underwood är till exempel Spaceys version av Rikard III.

Kreativ smältdegel

Robin Wright spelar Claire Underwood i serien, och har vunnit en Golden Globe för rollen. Den iskallt ambitiösa Claire krossar alla som hindrar karriären, men kämpar samtidigt med barnlöshet och olycklig kärlek.

En dubbelhet som gjort henne till en tittarfavorit.

Det är för enkelt att bara spela ond. Och det är inte mänskligt. Till och med de vidrigaste har en mänsklig sida. Vi vill visa den, säger Robin Wright.

Robin Wright har nu börjat regissera serien, och beskriver "House of cards" som en kreativ smältdegel. Hon och Spacey rör sig fritt både framför och bakom kameran, och båda säger att serien växer fram organiskt.

Inget skrivs på förhand, i stället knackar man fram handlingen avsnitt för avsnitt, i tätt samarbete mellan skådespelare, manusförfattare och regissör.

Metoden är framgångsrik, serien är en tittarsuccé och klar för en tredje säsong. Frågan är om om de kommer att kunna hålla uppe seriens täta stämning.

Folk borde oroa sig för det! Vi ser hela tiden serier som rullar på i en evighet. Varken jag, Fincher eller Robin är intresserade av att mjölka det här till sista droppen. Men, vi kommer utforska hur långt vi kan ta det, säger Kevin Spacey.

Politiska reaktioner

"House of cards" dystopiska skildring av politiken är kusligt träffsäker i en tid där ställningarna är bittert låsta mellan USA:s demokrater och republikaner. Trots det är serien populär bland amerikanska politiker.

Nyligen kom självaste president Barack Obama ut som ett fan, och hyllade skämtsamt Underwoods effektivitet. Så hur verklighetstrogen är egentligen "House of cards"?

Inför andra säsongen har Spacey och Wright intervjuat kongressledamöter och enligt dem är reaktionerna på seriens äkthet blandade. Men Robin Wright minns en särskilt entusiastisk kongressledamot från Texas.

Han sa "men för helvete, det är typ 99 procent sant! Men vi skulle aldrig få igenom en skolreform så snabbt!" Och det är åtminstone sanningen, det tar för lång tid det att få skit gjord, säger Robin Wright, och garvar rått.

Mer läsning

Annons