Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotellprojektet en ekonomisk katastrof för Härnösands kommun

Med anledning av Karl Rönnkvists insändare "Velande och brist på ungdomsperspektiv kan få hotellplanerna att gå i graven" samt insändaren "Frustrerande ungdomar: Bygg hotellet vid simhallen – för Härnösands framtid".

Med det informationsdrev som kommunen bedrivit för att hotellet på Kanaludden ska byggas är det inte konstigt att unga människor som själva inte sökt fakta känner sig frustrerade.

Här ska ni få några infallsvinklar som kanske kan bredda ert perspektiv.

1. Kommunen förlorade, som väntat, i första rättsliga instans. Detaljplanen för hotell vid simhallen upphävdes. Detaljplanen var ett riskprojekt av stora mått. Den som är insatt i juridiken och det lagstadgade skyddet för riksintressanta kulturmiljöer av den karaktär som Kanaludden har, förstår att kommunen valt att spela ett mycket högt spel med kommunens skattepengar. Kommunledningen har inte ens gjort en riktig riskanalys. Däremot har de anlitat advokater för att, med alla tillgängliga medel, genomdriva projektet.

2. Frågan om detaljplanen för hotellet ska godkännas eller inte prövas nu av Mark- och miljööverdomstolen, Svea Hovrätt i Stockholm. När ärendet gått till domstol är det meningslöst att försöka bilda opinion.

3. Tiotals miljoner kronor har redan pumpats in i plankostnader, advokatkostnader, med mera, för att inte tala om alla internkostnader och tid som har kunnat satsas på realistiska projekt som haft förutsättningar att kunna genomföras. Avsevärda summor pumpas fortfarande in i projektet, bland annat genom att kommunen fortfarande anlitar en av de största advokatbyråerna i Stockholm.

4. Om kommunen, mot förmodan, skulle vinna pågående domstolsmål och hotellbyggaren Attini fullgör sina skyldigheter enligt avtal har Härnösands kommun en kostnad på ytterligare 50 miljoner kronor över avtalsperioden 20 år (cirka 2,5 miljoner kronor i bonus per år).

5. Hotell byggs i en frisk marknad när efterfrågan uppstår. Det vill säga när en stad eller trakt har ett starkt näringsliv som efterfrågar konferenser, övernattningar, med mera. Vår kommun är inte där på långa vägar. Det är motivet varför biljetten in kostar 50 miljoner kronor, cirka halva hotellkostnaden, för att överhuvudtaget någon ska vara intresserad att bygga. Svenskt Näringsliv har i sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankat Härnösand som nummer 245, alltså i bottenträsket. Man börjar inte bygga hus från taket utan man börjar med grunden.

6. I ljuset av denna ansvarslöshet är det inte konstigt att kommunens ekonomi ser ut som den gör. Likviditetsbrist där kommunen månad för månad måste låna upp pengar för att klara kommunens löneutbetalningar. Sju ekonomer på kommunens ekonomikontor har slutat den senaste tiden. Naturlig avgång säger kommunen… De som får vara med att betala för denna ansvarslöshet är våra äldre medborgare. De nu föreslagna indragningarna drabbar till största delen äldreomsorgen. Den likviditetsbrist som kommunen för närvarande har är en direkt följd av att man inte haft kontroll på sin ekonomi utan att man bland annat ansvarslöst pumpat in pengar i bottenlösa projekt.

Lars-Erik Eriksson, lantmätare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel