Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotellbygget ett hot mot vårt fina kulturarv

Annons

Hotellplanerna på Kanaludden är det största hotet mot Härnösands kulturmiljöskyddade äldre bebyggelse sedan planerna på rivning av Östanbäcken på 70-talet. Som tur var kunde en stor opinion förhindra dessa planer. Ingen i dag kan väl tänka sig ett Härnösand utan Östanbäcken. Nu har hotet mot vårt fina kulturarv kommit tillbaka.

Det är med stor besvikelse jag ser att kommunen har valt att gå vidare med planerna på ett hotell vid Kanaludden trots en stor opinion mot hotellbygget.

Kommunledningen säger sig vilja utveckla Härnösand. Man utvecklar inte Härnösand genom att förstöra den genuina miljön omkring Kanaludden och Östanbäcken. Miljöer som är skyddade på nationell nivå som ett riksintresse. Miljöer som vi i dag kan vara stolta över tack vare att det funnits en medvetenhet om deras värde och respekt för det lagskydd som staten inrättat.

Enligt kommunledningen kommer Härnösand att vissna om inte hotellet byggs just där. Har vi i Härnösand kommit till en sådan bräcklig situation att vi måste förstöra oersättliga miljöer?

■■ För fler insändare, klicka här.

Och hur kan Härnösand stå eller falla med JUST DÄR? Ett nytt hotell är alltid en konsekvens av marknadens intresse. Det som kommunledningen missat är att Härnösand måste börja bygga verksamheter från grunden, ersätta förlorad universitetsutbildning, ersätta förlorad offentlig förvaltning. Då vi lyckats med detta grundarbete behöver hotellet inte byggas JUST DÄR. Då kommer marknadens intresse, utan att kulturstaden Härnösand behöver sälja ut sina kronjuveler.

Härnösandsbor, ni är alla berörda av föreslagen detaljplan för ett nytt hotell vid Kanaludden. Är ni rädda om miljön vid vår simhall och Östanbäcken, vill ni värna om parkmarken vid Kanaludden, yttra er då till kommunen, samhällförvaltningen, över föreslagen detaljplan senast den 19 maj.

Lars-Erik Eriksson

Härnösand

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel