Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotell på Kanaludden långsiktigt hållbar satsning

Med tydliga krav på hållbarhet, arkitektur och allmänhetens tillgång till Simhallen kan ett hotellbygge på Kanaludden innebära en positiv utveckling av närmiljön och betyda mycket för Härnösands framtid. Den som säger nej till hotell på Kanaludden bör inse att den i praktiken också säger nej till nytt hotell i Härnösand. 

I den senaste tidens debatt verkar de flesta vara eniga om att ett nytt hotell behövs i Härnösand - för näringslivets, myndigheters och utbildningsaktörers behov och för att Härnösand ska utvecklas som en del av Höga Kusten med växande besöksnäring. Det är positivt!

Även för oss som värnar extra om miljön finns goda skäl att se positivt på planerna på Kanaludden. Ett hotell centralt i länet nära kollektivtrafik möjliggör hållbara transporter till konferenser, kultur och rekreation, jämfört med mer avlägsna anläggningar. Den miljöstörande pumpstationen kommer att åtgärdas i förtid. Tillgängligheten till vattnet och strandpromenaden samt aktivitets- och rekreationsytor lär förbättras genom olika kringåtgärder. 

Vissa av de här miljöskälen gäller även för andra platser i centrala Härnösand. Men det är värt att påminna om det som många debattörer tycks bortse från, nämligen att sakkunniga inom hotellbranschen utan undantag har förespråkat Kanaludden med direkt närhet till Simhallen, havet, gästhamnen och aktivitetsytor. Andra platser bedöms sakna detta unika helhetskoncept som fungerar för olika typer av hotellgäster, året om. Eftersom kommunen inte ska bygga hotellet, måste det finnas aktörer som är beredda att investera, i hög konkurrens med andra projekt. Det har länge funnits möjlighet till hotell på Torsvik utan att någon har velat bygga. På Kanaludden finns seriösa intressenter! Visas intresse för en annan placering av ett hotell ska det självklart prövas. Men i dagsläget pekar allt på att det handlar om ett hotell på Kanaludden eller inget alls. Det är dags för alla oss som vill ha ett nytt hotell i Härnösand att ta till oss det! 

Ett hotell på Kanaludden och extern drift av Simhallen kräver stort hänsynstagande. Allmänhetens och föreningars tillgång till Simhallen måste säkerställas genom noggrant utformade avtal. Detsamma gäller kostnaderna för kommunen. Centrala Härnösand som riksintresse för kulturmiljö omöjliggör inte att bygga högt, men ställer stora krav på arkitektur, kvalitet och hänsyn till omgivningen. Skisser som visats är bara exempel och utformningen kommer att prövas noga. Härnösands profil som miljökommun påbjuder kreativa miljö- och energilösningar som också kan stärka hotellets attraktionskraft. Det finns tekniska utmaningar, men inget som inte går att lösa.

Mycket återstår innan ett hotell kan byggas. Blir inte konceptet tillräckligt bra kommer projektet inte att förverkligas. Det är viktigt att säga att vi inte har bundit upp oss till något. Men vi i Miljöpartiet är positiva till att gå vidare i processen och prova möjligheten att det här kan bli något riktigt bra! Något som kan leda fram till en hållbar utveckling av Härnösand som en del av Höga Kusten, en levande mötesplats och en kommun med framtidstro!

Amanda Lind

språkrör Miljöpartiet Härnösand

Tomas Frejarö

språkrör Miljöpartiet Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel