Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotell mitt i centrum blir boende för ensamkommande flyktingbarn

Hotellet Mitt i Härnösand har sålts och blivit ett boende för ensamkommande flyktingbarn.
– Det stämmer att vi har öppnat ett boende, säger Mikael Tallbacka, en av fyra delägare i bolaget Brännan vård och omsorg, som också driver ett liknande boende i Sporthotellet på Högslätten.

Mikael Tallbacka har drivit restaurangverksamhet i Härnösand under många. På senare tid har han drivit asylboenden i Malmöområdet. Nu är han tillbaka i Härnösand.

– Vi är fyra delägare i bolaget. För Härnösand ger verksamheten 25 arbetstillfällen, berättar han.

De övriga är Kalle Edgren, Lars-Göran Halvarsson och Tommy Berglund. Den sistnämnde driver också ett asylboende i gamla Statens skola för vuxna på Volontärvägen.

Hur många ensamkommande barn som bolaget tar emot vill inte Tallbacka säga något om. Det är sekretessbelagda uppgifter. Men enligt uppgift till Allehanda.se handlar det om ett 50-tal barn i åldrarna 13-17 år, mestadels från Syrien och Afghanistan.

Bolaget hyr också Sporthotellet av AIK hockey där de bedriver liknande verksamhet.

– Vi har en bra dialog med Härnösands kommun, det är väldigt viktigt när det gäller den här typen av verksamhet, säger Tallbacka.

För den här typen av verksamhet krävs det att personalen i stort sett har samma kompetens som personal i HVB-hem. Det är inspektionen för vård och omsorg (IVO) som godkänner och besluter när det gäller etableringen. Boenden för ensamkommande barn är personalkrävande.

Ersättningen är cirka 2000 kronor per dygn och barn, blir ni rika?

– Vi har också stora kostnader, säger Tallbacka,

Granne och i samma trappuppgång på Köpmangatan driver också Härnösands kommun ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Där handlar det om drygt tio platser.

Härnösand har en lång erfarenhet av att ta emot ensamkommande barn. I dagsläget har kommunen 100 ensamkommande asylsökande barn. Sedan tillkommer det att 40-tal som har fått uppehållstillstånd.

– Jag ser det som positivt eftersom vi behöver varandras kompetens. Det är helt nödvändigt att vi blir fler aktörer. Ett problem som vi står inför är bristen på utbildad personal. Vi ser också ett ökat tryck på skolan, säger socialchef Agneta Nordström.

Cecilia Bergström drev tidigare hotellet Mitt i Härnösand som varit till salu en längre tid.

– Jag fortsätter och driva Villa Sedin som ett "Bed & breakfast" och vandrarhemmet bredvid Domkyrkan, berättar hon.

Läs mer: Asylboende på rehabcenter

Läs mer: Asylboende på hotell

Läs mer: Startade boende utan tillstånd