Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade socialsekreterare med spade i hennes hem – nu sänker hovrätten straffet

I november dömdes en man i 25-årsåldern till tio månaders fängelse efter att han bland annat hotat en socialsekreterare och slagit sönder receptionen i Örnsköldsviks kommunhus. Nu ändrar hovrätten domen och sänker mannens straff.

Det var i början av oktober som mannen gick in i receptionen i kommunhuset i Örnsköldsvik. Med hjälp av ett tillhygge slog han då sönder och skadade två tv-skärmar, två datorskärmar, en kopieringsapparat, en anslagstavla, ett bord och glasrutor för totalt 11 000 kronor.

Läs mer:  Beväpnade sig med spade och sökte upp socialsekreteraren i hennes bostad – nu åtalas mannen

Samma vecka sökte mannen upp en kvinna som jobbar som socialsekreterare vid kommunen. Kvinnan hade tidigare varit i kontakt med mannen vid flera tillfällen och i sin yrkesroll hade hon handlagt och avslagit mannens ansökningar om ekonomiskt bistånd.

Mannen bestämde sig för att hämnas och sökte upp kvinnan i hennes hem. Han försökte då, genom att hota kvinnan med en spade, tvinga henne att bevilja hans ansökningar.

Läs mer: Anställd vid Örnsköldsviks kommun blev uppsökt och hotad i sitt hem – misstänkt man greps på platsen

Vid samma tillfälle slog han sönder flera fönsterrutor på kvinnans bostad. I tingsrätten dömdes även mannen för att ha misshandlat kvinnans man genom att slå honom mot halsen och huvudet.

Mannen dömdes till tio månaders fängelse och utvisning för misshandel, skadegörelse, grov förgripelse mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

Nu ändrar hovrätten domen och friar mannen från misshandeln då de anser att det inte är bevisat att 25-åringen angrep socialsekreterarens man.

Hovrätten dömer även mannen för förgripelse mot tjänsteman istället för grov förgripelse mot tjänsteman. Påföljden ändras därför till skyddstillsyn då hovrätten och frivården anser att mannen är i behov av behandling och att det finns ett övervakningsbehov. Han kommer inte heller att utvisas ur landet.

Även skadeståndet som mannen ska betala till den drabbade kvinnan sänks.

För Plus-kunder: Beväpnade sig med spade och sökte upp socialsekreteraren i hennes bostad: "Var ett rop på hjälp"