Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotad kvinna får betala rättegång

Annons

En knivbeväpnad man trängde sig in på en västsvensk kvinnas tomt och hotade att bränna ner hennes hem. Nu får hon betala 5 000 kronor i rättegångskostnader.

Det borde vara sällsynt att den typen av situationer inte utgör en allvarlig kränkning, säger civilrättsprofessorn Mårten Schultz till TT.

Hösten förra året dök grannen upp berusad och beväpnad med kniv på tomten till kvinnan och hennes familjs hem. Han hotade bland annat med kontakter i mc-gäng och att bränna ned bostaden.

Sedan dess har kvinnan och hennes man sovit med brandsläckare i sovrummet och försökt sälja sitt hus, uppger hon för TT.

I tingsrätten dömdes grannen för olaga hot och hemfridsbrott och både kvinnan och hennes make fick ersättning för den kränkning grannen utsatt dem för. Hovrätten för västra Sverige gjorde dock en annan bedömning och ansåg att kvinnan förvisso blivit kränkt, men inte tillräckligt allvarligt för att hon skulle få ersättning.

Hon ska därför stå för grannens rättegångskostnader.

Enligt Schultz är domen vagt skriven och för subjektiv.

Det är lite svårt att utläsa vad hovrätten egentligen menar, varför det inte når upp till allvarlighetskravet. Där hade man velat se ett mer utförligt resonemang, säger han.

Mer läsning

Annons