Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot riktat mot Härnösands centrum – förstärkning av poliser på stan

Under fredagen skickades sms med hot riktade mot Härnösands centrum. Polisen har under lördagen gjort viss förstärkning av patruller med anledning av detta.

TV: Centrala Härnösand under lördagen där polisen har utökat sin närvaro efter ett hot som skickades under fredagen.

Läs också (uppdatering): Polisinsatsen i centrala Härnösand avslutad: "Vi fortsätter med utredningen"

Polisen har upprättat en anmälan efter att sms:et skickats till flera olika mottagare under fredagen. Meddelandet innehöll hot riktade mot centrala Härnösand.

Meddelandet har skickats från ett oregistrerat kontantkort och ska därför i nuläget inte ha gått att spåra.

– Det är svårbedömt och svårt att utreda. Men vi gör vårt bästa för att utreda det så mycket som möjligt. Vi håller på med informationsinhämtning och jobbar brett i detta, säger Anderz Ohlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Ärendet är rubricerat som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi kommer att ha en viss förstärkning av polispatruller och trygghetsskapande åtgärder. Det kommer att finnas fler poliser i uniform som fotpatrullerar i Härnösands centrum under dagen, säger Anderz Ohlsson.

Bör man vara orolig?

– Det är jättesvårt att säga eftersom det är svårt göra en adekvat bedömning. Folk ska leva som vanligt men vara uppmärksam vid stora folksamlingar och om något är avvikande, säger Anderz Ohlsson.

Händelsen har i andra medier beskrivits som ett terrorhot, vilket Anderz Ohlsson säger att hotet inte utreds som.

Erik Sjölander, reporter för Allehanda och ST, är på plats i Härnösands stadskärna.

– Stämningen är ganska lugn. Det är mycket folk i rörelse men förutom poliserna är det mesta som vanligt. En kör sjunger på torget. Alla butiker är öppna. Folk går omkring och handlar, säger han.

Den ökade närvaron av patruller i yttre tjänst är en av de trygghetsskapande åtgärder som har vidtagits i dag, vilket kommer att pågå tills nya bedömingar av läget har gjorts .

– Det är tre poliser och flera säkerhetsvakter på plats i centrum. En piketbuss och två Securitas-bilar står parkerade i närheten. Polisen och säkerhetsvakterna patrullerar och småpratar med förbipasserande, säger Erik Sjölander.

Härnösands kommun har informerats om hotet och har under lördagen lagt ut information på deras hemsida om att det nu är fler poliser inne i stan.

Vid 17.30 hade polisen ingen ny information att ge i ärendet.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta Allehanda.se via telefon: 0611-72006, mms/sms: 72006, e-post: 72006@allehanda.se eller använd Tipsa-tjänsten.

FLER NYHETER:

Discoverys kanaler tillbaka i Telias tablå

För Plus-kunder: Brotten ökar i länet – samtidigt blir poliserna färre

Krönika: Malena Ernman: "Vi är alla som Stefan Holm längst där inne"

För Plus-kunder: Ex-revisorn jämför Erik Lövgren med Trump: "Han ska inte lägga sig i revisorernas arbete"