Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot föder inte kurage

Vill Kristdemokraterna ha mer civilkurage borde de uppmuntra den – inte försöka lagstifta fram den.

Annons

Med jämna mellanrum begås brott som får oss att stanna upp, skaka på huvudet och undra vart vårt samhälle är på väg.

I Sverige inträffade ett sådant i Kortedala torg i Göteborg för tre veckor sedan.

Sju pojkar på högstadiet misshandlade en 61-årig man så grovt att han fick allvarliga hjärnskador. Högstadiet?! Det går inte ens att skriva utan att skaka på huvudet.

Till historien hör att det grova brottet ska ha bevittnats av en stor grupp vittnen av vilka många aldrig gav sig till känna för polisen. Det är också tragiskt.

I USA inträffade ett annat sådant brott i Florida i februari. En helt vanlig svart tonåring sköts ihjäl i ett bostadsområde efter att en beväpnad man ur områdets frivilliga ”vaktgrupp” tyckt att han såg misstänkt ut och följt efter honom.

Att frivilligt följa efter en person som beter sig misstänkt hade vi kanske klassat som ”civilkurage” i ett annat sammanhang. Men inte när det som här slutade med att tonåringen dödats och frivilligvaktens agerande initialt inte ens utreddes av polis. Han motiverade nämligen skottet med att han handlat i självförsvar, och det är helt lagligt i Florida även om man som i hans fall alltså initierat en konfrontation.

Lägger man dessa båda fall sida vid sida ser vi två exempel på dåligt uppbyggda samhällen: ett där vi inte bryr oss när någon far illa i vår närhet och ett där frivilliga medborgargarden utför uppgifter som bäst utförs av utbildade poliser och ställer till mer skada än nytta.

Kristdemokraterna upprepar i skuggan av Kortedalahändelsen sitt krav på att svenskarna ska visa mer civilkurage. Det kan man ju hålla med om. Fler borde våga ingripa, om så bara genom att anonymt slå larm om de bevittnar ett brott.

Men KD vill gå steget längre ändå och vidhåller att den civilkuragelag partiet först presenterade 2007, en lag som gör var och en skyldig att hjälpa en nödställd ”utifrån situationen och sina egna förutsättningar”, bör införas.

Därigenom ska ”ett samhälle där fler tar ansvar och där vi bryr oss om varandra” skapas. Ett samhälle som visar att ”det inte är godtagbart med likgiltighet när en medmänniska befinner sig i en nödsituation”, skriver partiets rättspolitiska talesperson Caroline Szyber i ett debattinlägg på svt.se. Hon menar att en lagstadgad skyldighet att hjälpa en nödställd skulle ”uppmuntra” ansvar.

Szybers partiledare Göran Hägglund har tidigare exemplifierat ”nödsituation” som misshandel och våldtäkt.

Men då är det varken fråga om civilkurage eller med uppmuntran forma ett varmare samhälle, utan med hot om straff tvinga svenskar att påta sig polisiära uppgifter.

Det är inte så vi ändrar samhället i rätt riktning. Inte minst som alla poliser som kommenterat KD:s förslag tycks vara av uppfattningen att effekten av en lag skulle bli den rakt motsatta som önskas, att ännu färre ingriper och att ännu färre vittnar av rädsla för att anklagas för att inte gjort tillräckligt.

Varför väljer inte KD istället för att vilja bestraffa bristande civilkurage uppmuntrar och belönar det när det faktiskt uppstår spontant?

Annons