Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstmys hos Sidengalleriet

Kramfors Lärarförbunds seniorer besökte textilkonstnären och designern Ingrid Edberg-Norlin i Hälledal. Ett besök som gav mersmak.

Ingrid berättade hur allt började, från uppväxten i Edsele, utlandsvistelse på Cuba och till slut hamnade familjen i Utansjö. Numera har man boende i Hälledal.

Vi fick en inblick i hur sidenmåleriet går till. Först tvättas sidentyget sedan spänns det upp på en träram. Ingrid handmålar vackra motiv med pensel och organiskt färg. Att måla på siden började i Kina för 3000 år sedan. En annan teknik Ingrid utövar är Nuno. Nuno kommer från Japan och betyder väv. Man arbetar in marinoull på ett speciellt sätt i sidentyget. Ett krävande och jobbigt arbete.

Ingrid arbetar och har en fin utställning i sitt galleri f.d. missionskyrkan som hon köpte för 20 år sedan. Där har hon öppet på sommaren med egen klädkonst och andra utställare. Ingrid bedriver också kurser i sidenmålning och har utbildat olika yrkesgrupper i denna konstart. Efter alla information var det dags för gott fika med hembakat surdegsbröd och jättegoda röror.

En lyckad förmiddag och beundran över alla kreativa människor vi har i vårt område.

Susul Olsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel