Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstmöte med löksoppa och biodling i Köpmanholmen

Ett höstregn kom under dagen, det blev lite ruggigt att ta sig till höstmötet. De som tog bilen hade inga problem. Medlemmarna möttes av vackert dukade bord, där höstfärgerna fanns i servetter och kvistar av olvon.

Trädgårdsodlareföreningens ordförande Melinda Grundberg hälsade kvällens gäst Gösta Norberg, Drömme, Sidensjö välkommen, som skulle berätta hur det är ha bikupor. Givetvis blev vi andra välkomnade också.

Ordförande Melinda berättade hur hennes ”odlingssommar” varit. Vissa odlingsförsök gick bra och andra mindre bra. En medkännande suck hördes vid borden. Många som tyckte att sommaren var svår. Försommaren var kall och värmen kom sent. Flera hade problem med Ringblomsfrön som inte grodde?

Ansvarig för Örtagården Brittie Näslund berättade hur det fungerat med örterna denna sommar. Att besökande turister med bussar ökat, där Herrgårdsparken nog bidragit till att kombinera besöken. Brittie har guidat på båda platserna. Bjästa Handelsträdgård hade till lotteriet skänkt två ”ovanliga växter”, som Brittie berättade om.

Doften av fransk löksoppa kändes från köket, som serverades med krutonger och riven ost.

Det var dags för Gösta Norberg, fritidsbiodlaren att ta berätta för oss trädgårdsodlare att det är bland annat bin som suger nektar och pollinerar i naturen. Gösta visade hela processen från första lådan, flustret, ramar och alla bin i kupan. Där drottningen är viktig med att lägga yngel, som blir nya bin som samlar in nektar och pollen under sommaren. Att i detalj berätta blir för mycket. Göstas kunskap med biodling, visades när det efter mötet fanns möjlighet att köpa honung – det tog slut. Ett tack till Gösta och alla biodlare!

Kaffe med Fyriskaka och vaniljvisp kändes bra, innan dragning på lotteriet. Tack till de som jobbat med det praktiska i köket med mera. Trädgårdsodlareföreningen ser fram mot ett nytt år. Styrelsen planerar för nästa års verksamhet just nu.

Roland Näslund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel