Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hösten tröttar och mörkar sinnet

Hösten är ingen tid för tjo och tjim.

Fyra av tio svenskar känner sig tröttare än normalt av höstmörkret och var tionde blir dessutom nedstämd, enligt en Sifo-undersökning.

Tröttast och deppigast är ungdomar och unga vuxna. I åldersgruppen 15–29 år svarar nästan var tredje att de blir nedstämda eller deprimerade i höstmörkret. 1 403 personer ingick i undersökningen beställd av vårdbolaget Aleris.

Diagnosen årstidsbunden depression, Seasonal Affective Disorder (SAD), etablerades på 80-talet men beskrevs i litteratur redan under antiken.

Det är ingen egen sjukdom, utan innebär depressionsperioder med tydlig koppling till årstiden.

Vanligt är att känna stor trötthet som inte lindras av mer sömn. Ett annat vanligt tecken är ökat sötsug. Vissa får även svårt att sova och sämre aptit.

Svårighet att koncentrera sig, till exempel på jobbet, och att få infektioner hör också till.

2–3 procent blir så svårt sjuka i depression att de behöver klinisk behandling, som ljusterapi eller läkemedel.

För lättare besvär räcker det att ta hand om sig.

– Man kan ta en promenad på morgonen för att få ljus. Men viktigt är också att umgås med vänner och göra trevliga saker, även om det tar emot, säger Baba Pendse, överläkare vid Psykiatri Skåne.