Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hörnells slår igen butiken

På torsdag går en epok i graven då Hörnells i Överhörnäs stänger sin butik. I 23 år har familjen Hörnell sålt arbetskläder till yrkesmän. Nu satsar de på renodlad grossistverksamhet inom matlagning utomhus.

– Det känns spännande men sentimentalt. Mest sentimentalt är det nog för pappa, säger Anna Vesterlund som driver familjeföretaget tillsammans med sin pappa Kenneth Hörnell och sin bror Peter Hörnell.

Utförsäljningen pågår för fullt och butiken är fylld med personer som vill fynda bland det som fortfarande finns kvar. Anna ser stängningen som ett steg i rätt riktning.

– Det är ett moget beslut som har vuxit fram under flera år. Det känns skönt att kunna lägga fokus på den delen av verksamheten som växer mest. Vi satsar nu helt på grossisthandeln.

Hörnells är ett av många företag som har fått känna av konkurrensen från både mer centralt belägna aktörer och näthandeln.

– Jag ser att folks köpbeteende förändras. Näthandeln ökar. De kommer in i butiken och provar kläder och får hjälp. Sedan går de hem och köper varan på nätet. Det blir helt enkelt för svårt att driva en butik på landsbygden, säger Anna.

1991 slogs portarna upp och butiken har sedan dess försett sina kunder med kläder för både yrkes- och friluftslivet.

– Jag har hört kunder som säger, "vart ska vi fynda nu", säger Peter Hörnell.

Även han tror att det kommer bli svårare för butiker som ligger utanför stadskärnan.

– Mataffärerna på landsbygden stänger. Men om man beställer från nätet måste man ändå hämta ut paketet på ett postombud.

Företaget kommer tills vidare att vara kvar i de befintliga lokalerna men man letar större ytor för sitt grossistlager. Hörnells är svensk agent för varumärket Muurikka som de nyligen har lanserat i Norge.

Klockan 17.00 på torsdag låses butiksdörren för allra sista gången. Familjen Hörnell är nöjda. Nu börjar en nystart.

– Det känns lite vemodigt men det är bara att gilla läget. Nu kanske jag till och med får möjlighet att ha lite semester, säger Kenneth Hörnell och skrattar.