Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppfulla sommaraktiviteter – här är allt som erbjuds till Sollefteås ungdomar

Ljushopp, volter och studsmattor. I gymnastikhallen på Hågesta fick ungdomar prova på gymnastik på tisdagen. Det var en av alla aktiviteter som erbjuds för kommunens ungdomar i sommar.

Annons

Hebron Woldu tar sats. Han slänger armarna långt bakom ryggen och gör ett jämfotahopp. Rakt upp och iväg. Han landar mjukt i en bassäng av skumgummikuddar.

– Bra, ropar Felicia Rullander, ledare i gymnastik på Sollefteås gymnastklubb.

I idrottshallen på Hågesta provar ungdomar på gymnastik. Och det verkar populärt, samtliga 25 platser är fyllda. Hebron Woldu och Hozaifa Shaarawi från Långsele är på plats för att testa studsmattorna.

– Man måste prova först, sen vet man vad man vill göra och fortsätta med, säger Hebron Woldu.

Kullerbytta, volt och ljushopp. I gymnastikhallen på Hågesta övas det på olika gymnastiska hopp.

Prova-på-gymnastiken är en av alla aktiviteter som Sollefteå kommun erbjuder ungdomar mellan 13 och 18 år under sommaren. I år har man anlitat ungdomsföreningen Systrami för att hålla i gratisaktiviteterna. Systrami är baserad och, i vanliga fall, verksam i Tensta i Stockholm. Men under juli månad flyttas verksamheten till Sollefteå. Amelie Åkerlind och Emelie Sundelin, som driver föreningen, kommer båda två från Sollefteå och tycker det känns kul.

– Det har hittills kommit många fler än vad vi förväntat oss, säger Emelie Sundelin.

Sommaraktiviteterna har varit igång sedan i onsdags i förra veckan. De riktar sig till de som inte har så mycket planerat under sommarlovet.

– Vi fokuserar på ungdomar som kanske inte har en sommarstuga att åka till eller något annat planerat under sommarlovet, säger Amelie Åkerlind.

Hebron Woldu har varit med på flera av aktiviteterna som hållits. Han tycker det är både kul och bra.

– Det här är bra för att man inte ska sitta och sova hemma. Man ska hitta på andra saker. Och gymnastik är bra för kroppen, säger han.

Hozaifa Shaarawi, Arif Asgari och Hebron Woldu har lärt känna varandra här, genom sommaraktiviteterna som föreningen Systrami anordnar i Sollefteå kommun.

De aktiviteter som varit hittills har varit populära. Många deltagare har kommit på flera av aktiviteterna, och planerar att gå på flera av de kommande.

Föreningen Systramis verksamhet syftar till att skapa trygghet och gemenskap för grupper som inte har någon självklar miljö att träffas och vara i. I Stockholm har föreningen framförallt jobbat med en tjejgrupp som man startade i början, för 4,5 år sedan. Tjejer hade ingen naturlig plats att träffas på i Tensta, och därför skapade man gruppen som i sin tur kunde bli en mötesplats för tjejerna. I Sollefteå finns olika grupper av ungdomar som kan behöva nya mötesplatser och genom sommaraktiviteterna hoppas man kunna skapa fler sådana. Det är viktigt att känna att man har en meningsfull fritid, menar Emelie Sundelin.

– Tanken är att få ungdomar att prova på saker de kanske inte skulle gjort annars. Det är också ett sätt att lära känna nya människor, säger Amelie Åkerlind.

Mer om Systrami:

Systrami anordnar aktiviteter för ungdomar mellan 13 och 18 år under hela juli. Aktiviteterna är många och varierade, allt från brännboll och poängjakt till väggmålning, yoga och kulturworkshop. Alla är välkomna och aktiviteterna är helt gratis.