Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppfulla regeringar

Annons

Medan miljörörelsen sågar resultatet av Köpenhamnsmötet försöker många av världens regeringar slå an en hoppfull ton. USA:s president Barack Obama talade om ett "exempellöst genombrott" innan han lämnade den danska huvudstaden.

Obama medgav dock att Köpenhamns-uppgörelsen inte gick tillräckligt långt, men han betraktade den som "meningsfull" och som ett verktyg för att trappa upp kampen mot utsläppen av växthusgaser.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som också representerade det svenska EU-ordförandeskapet, medgav att överenskommelsen inte var perfekt och att mer måste komma. Han ansåg dock att den stora vinsten ligger i att alla 30 länder på toppmötet står bakom uppgörelsen.

Bättre än inget

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso var besviken.

Men överenskommelsen är bättre än ingen överenskommelse. Detta är ett första steg och vi behöver många fler steg i framtiden, sade Barroso.

Han förklarade att den största besvikelsen var att länderna inte lyckades enas om legalt bindande åtaganden i framtiden.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade att uppgörelsen var den enda som kunde uppnås sedan mötet blottlagt djupa klyftor mellan fattiga och rika länder och även inom de två blocken.

Överenskommelsen är inte perfekt men det är den bästa möjliga, sade han.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel medgav att hon betraktar resultatet med blandade känslor.

Det är både ljusglimtar och mörker. Det enda alternativet till överenskommelsen hade varit ett misslyckande.

Obama räddade

Australiens premiärminister Kevin Rudd sade att samtalen hade varit nära att braka ihop vid flera tillfällen, och att inte minst Obamas insats räddade en uppgörelse.

Xie Zhenhua, chef för den kinesiska delegationen, tyckte att resultatet var "positivt" och att "alla ska vara glada".

Men det gällde åtminstone inte Lumumba Di-aping, sudanesisk ordförande för de fattiga ländernas organisation G77. Han hotade med att Sudan kan blockera en uppgörelse.

Det som hänt är att USA, tillsammans med Danmark, har kört över alla andra länder. Överenskommelsen är extremt usel. Den innebär ett övergrepp mot de fattiga, mot all transparens, mot jämställdhet mellan länderna, sade han.