Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppet om klimatuppgörelse lever

USA:s president Barack Obama är på väg till klimattoppmötet som slutspurtar i Köpenhamn. Där växer hoppet om en klimatuppgörelse efter ett nödtoppmöte där bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt deltog.

Nödtoppmötet hölls på initiativ av EU och ajournerades tillfälligt vid halv tre-tiden. Då antydde Fredrik Reinfeldt en försiktig optimism.

Det var en mycket konstruktiv diskussion där vi försökte att få fram alla viktiga punkter, sade han till nyhetsbyrån Ritzau.

Ingen ville dock ta ut några segrar i förskott.

Jag har en känsla av att ledarna kommer hit för att de gärna vill uppnå något, men vi är inte där ännu, konstaterade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen, ordförande under nödtoppmötet som han betraktade som konstruktivt. Vi hade en väldigt fruktbar, konstruktiv dialog, sade han till reportrar i Bella Center.

Då stod det klart att stats- och regeringschefernas egna klimatexperter fortsätter med att försöka arbeta fram en överenskommelse kring de viktigaste frågorna, berättade en diplomatkälla för TT:s utsände i Köpenhamn.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren ville inte gå in på om det ska kallas förslag till klimatavtal, klimatöverenskommelse eller en politisk deklaration.

Vad det ska kallas får vi återkomma till när det är klart, sade Carlgren innan nödtoppmötet med omkring 25 av världens ledare startade.

Mötet beräknas kunna fortsätta vid åtta-tiden på morgonen. Därefter, kring klockan tio, beräknas det ordinarie toppmötet sätta i gång.

USA:s president Barack Obama var under natten och morgonen på väg till Köpenhamn för att delta i förhandlingarna. Innan Air Force One lyfte med presidenten ombord utanför Washington meddelade Vita huset att presidenten kommer att ha enskilda överläggningar med Kinas premiärminister Wen Jiabao när han kommer fram till den danska huvudstaden.

I Köpenhamn cirkulerade uppgifter om att Wen var med på nödtoppmötet, men de visade sig senare felaktiga. Källor sade dock till TT att en kinesisk representant på hög nivå deltagit i nattmanglingen som samlade flera av världens mest inflytelserika ledare. Bland dem märktes Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Rysslands president Dmitrij Medvedev och USA:s utrikesminister Hillary Clinton samt FN-chefen Ban Ki-Moon.