Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppas Amanda Lind öppnar börsen och sätter spår efter sig i hembygden – Mannaminne kan odlas till kulturhistoria

Artikel 8 av 8
Amanda Lind utsedd till kulturminister
Visa alla artiklar

Annons

Det var länge sedan sist en norrlänning med färg klev in i regeringskansliet. Och då avses en minister som uträttade något både för landet och för Norrland. Namnet; Gösta Skoglund håller måhända på att glömmas bort, fiskarsonen från Hudiksvall, läste till folkskollärare i Umeå där hans långa politikerbana började som ledde till kommunikationsminister i 54 års åldern i Erlanderregeringen 1957–1965 när han efterträddes av Olof Palme.

Vad uträttade då han för landet och för Norrland? Första verkliga insatsen var när han såg till att femte exemplaret (allt tryckt material i landet) hamnade i Umeå i ett nytt bibliotek. Han visste, att det var början till en stor utveckling som ledde till att Umeå blev universitetsstad och med universitetssjukhuset i nära anslutning till gamla lasarettet. Där i dag tusentals har anställning, för eftervärlden finns hans namn inpräntat på en väg inom universitetsområdet; ”Gösta Skoglunds väg”. Han tillhör gruppen ”stora socialdemokrater” som med envishet och kunskap fick sin förslag att gå igenom.

När vi nu fått en ny minister från Norrland i kulturfrågor; Amanda Lind från Härnösand, ställs stora förväntningar på henne och frågan är om bara hennes talförmåga räcker för att dölja eventuella brister. Vi ska ha i åminne, att det är stor skillnad på Härnösand och hela landet inom gebitet.

Därför inte sagt att hon inte skulle klara det, så bäst vänta ett tag och se vad som följer i hennes ministerspår. Många lovordar henne som kunnig, framåtsträvande, envis och visst får man även hoppas på att hon öppnar börsen och sätter spår efter sig också i hembygden och runt omkring. Det finns många områden som kan anses vara av kulturhistoriskt värde, alltså som kan börjas i smått, utvecklas och odlas till kulturhistoria. Här faller tankarna obetingat på bland annat Mannaminne i Nordingrå.

Man kan fråga sig vad kultur egentligen är. Jovisst, den kan börja med ett handklaver, odlas och ha få stabilitet där byggnader, sällsyntheter, ålder, patina och betydelsefull arkitektur eller konstnärer kan tas som ytterligare exempel. Det är ytterst ifrågasättande om tillfälliga arrangemang kan hänföras till kulturella värden, högst som underhållning. Kulturen spänner ju över hela landet och Amanda Linds uppdrag i regeringen måste ses som ytterst ansvarsfullt.

Många kommer att klösa i henne, begära, kritisera, kanske också rosa, Det är att hoppas på att hon står pall eljest får Stefan Löfven det svårt ty kulturen knyter ihop så många områden som andra departement kan ha nytta eller ta skada av.

Gunnar Fredriksson, kulturarbetare och författare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel