Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp och förtvivlan vid Gazas gräns

Annons

Gränsen mot Israel, några kilometer öster om staden Khan Yunis i södra Gaza, är ett ingenmansland genombrutet av elstängsel, vakttorn och sandvallar. Här sköts 20-årige Anwar Qudaih ihjäl av en israelisk soldat i fredags.

Dödsfallet är det första sedan vapenvilan mellan Israel och Hamas trädde i kraft efter åttadagarskriget.

Min son sade till mig att han skulle börja röja vår tomt som vi inte kunnat gå till på år och dag. Men i stället blev han dödad, säger Anwars mor Rasmiyya till TT:s utsände.

Hon sitter i hemmet några kilometer därifrån omgiven av byns andra kvinnor för att sörja.

Vi måste tro på freden trots att de dödade min son, trots att de dödade våra söner och bombade våra hus. Vi har inget annat val än att tro på fred.

Vid gränsen hittar TT en äldre bondkvinna som hackar ogräs i ett ståtligt grönsaksland bara några hundra meter från elstängslet.

Vi har inte vågat oss hit på två veckor, men nu var det dags att se till min spenat. Vi köpte några vita flaggor som vi stuckit ner i jorden så att de där på andra sidan förstår att vi bara är bönder, säger kvinnan, som inte vill säga sitt namn. Jag lyfter mina händer mot Gud och ber för mera fred, säger kvinnan innan hon drar upp en ordentlig knippa spenatblad och trycker dem i famnen på TT:s utsände.

Fakta: Åtta dagar av bomber

I åtta dagar pågick våldet vid Gazaremsan, där islamistiska Hamas styr, innan vapenvila utlystes.

Totalt dödades 163 palestinier varav mer än hälften civila och ytterligare 1 235 skadades, enligt Gazas hälsodepartement. Sex israeler dödades och 240 skadades, enligt israelisk militär.

Israels armé uppger sig ha slagit till mot över 1 500 mål medan palestinier ska ha skjutit 1 354 raketer över gränsen.

Både Hamas och Israel, som snart går till val, har utropat sig som segrare men tonen har varit klart mer positiv i Gaza än i Israel. (TT-AFP)

Mer läsning

Annons