Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Honduras anklagat för övergrepp

Mystiska dödsfall. Misshandel. Slumpartad beskjutning från polisen sida...

Livet i Honduras påminner tidvis spöklikt om militärregimerna i Latinamerikas mörka förflutna, säger internationella och inhemska rättighetsgrupper.

Amnesty Internationell och inhemska Cofadeh uttalade sig i måndags, tre månader efter det att militär störtat presidenten Manuel Zelaya och tvingat honom att iklädd pyjamas lämna landet. De förknippade minst tio dödsfall med Roberto Michelettis styre.

Micheletti tillsattes efter Zelayas fall och hans regering har medgett tre dödsfall vid protester mot regimen som tog över den 28 juni.

Amnesty fruktar att Honduras driver ut i ett laglöst tillstånd, där polis och militär agerar utan hänsyn till mänskliga rättigheter. Förtrycket mot dem som protesterar har tilltagit sedan Zelaya smet in i landet den 21 september och fått skydd på Brasiliens ambassad.

Den inhemska gruppen Cofadeh säger att den fått otaliga rapporter om polisskjutningar i fattiga delar av huvudstaden Tegucigalpa. En del skottlossning har pågått under de mörka timmarna när utegångsförbud rått.

Den arbetslöse Angel Manuel Osorto berättade vad som hände när han måste bryta mot utegångsförbudet för att låna pengar till vård av sin gravida hustru. En polisman på motorcykel skottskadade Osortos 13-årige son.

Samma natt sköts en Zelayaanhängare ihjäl medan fem fick sjukhusvård för skottskador.