Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon öppnar ett Honungscafé - "Honung är betydligt nyttigare än socker"

Ångermanlänningarna har fått ett nytt utflyktsmål – Honungscafét i Torrom, Nora.
I dag, fredag, är det premiär för Birgitta Edholms nya projekt. Ett café som erbjuder konditorivaror med honung som bas istället för socker.

- Honung är betydligt nyttigare än socker även om en del av honungens bakteriella egenskaper försvinner när honungen hettas upp, säger ägaren Birgitta Edholm.

Hon påpekar att honungen i sig däremot lockar fram helt nya smakkombinationer när den hettas upp och används vid bakning och matlagning. Likaså att brödet blir saftigare än om man använder socker.

Det är heller inte bara till bröd hon använder honung som sötningsmedel.

– Inför premiären har jag också tillverkat honungsglass, berättar Birgitta Edholm.

Honungscafét har hon inrymt i gårdens gamla bagarstuga, som byggts om för det ändamålet och som i sommar ska hållas öppet fredag till söndag.

Som biodlare har hon varit verksam i 20 år, men tidigare har det mest handlat om att sälja honung som produkt. Den försäljningen kommer hon att fortsätta med också i framtiden och ska inreda ett speciellt rum i butiken just för honungsförsäljning.

Hon har ett 30-tal bikupor utplacerade runt om i Nora och räknar med att om någon vecka också kunna erbjuda helt nyslungad honung.

Caféteriadelen ska framförallt hålla till utomhus även om hon också har ett tiotal platser inne i byggnaden. Hjälp med att sköta Honungscafét har hon av sin yngsta dotter Cecilia.

Den som sitter ute och fikar får dessutom chansen att titta på en mycket fin trädgård. En trädgård som hon får mycket hjälp med att sköta av sin äldsta dotter Sofie.

Nu på söndag är det dessutom en speciell trädgårdsvisning på gården. Trädgården är med i det riksomfattande projektet ”Tusen trädgårdar”, där allmänheten får chans att besöka olika trädgårdsentusiaster och inspireras.

Förutom att titta på trädgården och fika får besökarna även träffa veckogamla kycklingar och titta på bin bakom glas.