Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får ensamma Ö-viksbor att öppna upp sig – vill hjälpa de utsatta: "Det blev en otäck tystnad"

 
Så påverkar coronaviruset Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Många Ö-viksbor är mer ensamma än vanligt just nu.
Därför har Örnsköldsviks kommun inrättat en telefontjänst för att hjälpa de seniora kommuninvånarna.
– Mig kan man ringa om allt, och bara dela med sig, säger anhörigkonsulenten Catharina Eriksson.

Coronasituationen har förändrat samhället och gjort att en redan isolerad grupp blivit ännu mer ensam. De äldre kommuninvånarna är i riskgrupp och ska därmed undvika möten i så stor utsträckning som möjligt. Att det finns många Ö-viksbor som är mer ensamma än vanligt just nu, upplever även kommunens anhörigkonsulent Catharina Eriksson.

– Man hör att alla andra säger det. Media berättar om detta, och folk på stan säger det. Men visst blir man också mer ensam om man till exempel avsäger sig hemtjänst för att man inte vågar, säger Catharina Eriksson.

Även i vanliga tider så möter kommunens anhörigkonsulenter föreningar och äldre kommuninvånare. Men på grund av de nya restriktionerna så har alla möten blivit inställda.

– Vi vet sedan tidigare att många mår dåligt. Sedan när coronavågen kom började folk helt plötsligt sluta höra av sig. Det är konstigt då vi vet att många mår dåligt.

Det är med anledning av detta kommunen upprättade den nya tjänsten som man valt att kalla omtankesamtal. Kommuninvånare kan ringa till 0660-88198, för att samtala med Catharina Eriksson.

– Man blir ännu mer ensam när livet förändras. Anhöriga får också större belastning när olika insatser ställs in. Där vill vi hjälpa till, säger Catharina Eriksson som redan i dag har en liten krets av samtal.

Men hon hoppas på att fler ensamma Ö-viksbor hör av sig.

– Absolut. Behöver man bara prata för att bryta sin vardag så är det bara att ringa. Jag har fått många telefonsamtal där människor bara vill dela med sig. En del ringer också och ger tips på vad man kan göra för att bryta tristessen.

Vilka är de vanligaste frågorna?

– Vissa vill bara prata om att det är jobbigt med isolering, andra om väder och vind. Vissa har också behov att prata om omsorgen, man kanske mist någon nära och tycker det är svårt att vara isolerad.

Catharina Eriksson upplever också att anhöriga Ö-viksbor är bättre på att se om sina nära och kära i coronatider.

– Det tror jag man gör, jag har en uppfattning om att man tänker på sina anhöriga, ringer mer eller försöker ses ute. Det är positivt och glädjande.

Bilden av att äldre inte vill vara till besvär vill Catharina Eriksson förändra.

– En av tolkningarna är att det är skamfullt att vara ensam. Det kommer lite från jantelagen och värdegrunden att man ska klara sig själv. Jag vill ha samtal, istället för den otäcka tystnaden som uppstod när coronasituationen blev verklighet.