Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon bekämpar fattigdom med böcker

Annons

Vad gör man med barnböckerna när ungarna har flugit ur boet? Hanaa al-Ramli från Jordanien skänkte sina till fattiga barn.

Nu finns 29 bibliotek i utsatta områden tack vare hennes projekt "Min bok är din bok".

När ingenjören Hanaa al-Ramli var liten älskade hon böcker över allt annat. Därför var det närmast en religiös upplevelse när hon fick se ett bibliotek för första gången i Kairo.

Ett år senare hade jag läst över hundra böcker från det biblioteket, säger hon med drömsk blick under Bokmässan i Göteborg.

Böcker till fattiga barn

Hanaa al-Ramlis kärlek till böcker fick henne att lansera projektet "Min bok är din bok", som på fyra år har samlat ihop omkring 75 000 böcker till fattiga barn i Jordanien. Idén växte fram när hennes egna barn blev äldre.

Jag uppmuntrade alltid mina barn att läsa och köpte mycket litteratur åt dem. När mina söner flyttade hemifrån började jag fundera på vad jag skulle göra av alla barnböcker. Då beslöt jag mig för att skänka dem till ett flyktingläger i Jordanien, berättar Hanaa al-Ramli.

Hon lanserade idén på Facebook och Twitter och responsen var massiv. Med hjälp av organisationer som verkade i fattiga områden lyckades hon ordna både lokaler och volontärer till biblioteksprojektet.

Det första biblioteket upprättades i Jordaniens mest utsatta flyktingläger.

Första gången jag besökte lägret såg jag pojkar som stod vid vägkanten. Jag stannade och frågade dem vilka böcker de tyckte om att läsa. De svarade "Koranen" och jag sade "det är bra att läsa Koranen, men gillar ni inte några andra böcker?" Då kom en man fram och berättade att pojkarna inte ens visste vad ordet bibliotek betydde. Det kändes som om jag kom från månen.

Läsning det viktigaste

I dag har Hanaa al-Ramli bättre koll. "Min bok är din bok" finns på 29 platser i Jordanien och projektet har spridit sig till åtta andra arabländer. I genomsnitt har biblioteken tillgång till 3 000 böcker och några har även datorer för att lära barnen att nå ut med sina berättelser till omvärlden.

Projektet har fått mycket beröm, men även en del kritik från de som anser att mat är viktigare än ord.

En del tycker inte att läsning borde prioriteras i de här områdena. Men jag tror att läsning är viktigare än allt annat. Om barn får tillgång till kunskap så kommer de i framtiden kunna försörja sig själva utan stöd från hjälporganisationer, säger Hanaa al-Ramli.

För att motivera barnen tar hon med några av de mest läsintresserade på resor. Första gången fick de besöka ett museum i Jordaniens huvudstad Amman.

När barnen kom hem berättade de för alla om vad de hade varit med om. På så vis uppmuntrade de sina kompisar att läsa och efter två månader hade vårt första bibliotek tredubblat besökarantalet, säger hon.

Drömmer om nya projekt

Resorna går inte bara till städer i Jordanien utan ibland även till Bokmässor runt om i världen. Där får barnen träffa författare som skänker dem signerade böcker.

Att arbetet med "Min bok är din bok" tar mycket tid, upp till 20 timmar per dag enligt al-Ramli själv, har inte avskräckt henne från att planera nya projekt.

När jag sover drömmer jag hela tiden om nya idéer. Jag har dem i huvudet, nu handlar det bara om att få igång dem, säger hon med ett leende.

Mer läsning

Annons