Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är blind – men ser

Anna Bergholtz är blind men ser livet som ingen annan.
Hon ser nämligen alla fördelar hennes blindhet har gett henne.

”Funkisveckan” i Örnsköldsvik är igång och den syftar till att öka kunskapen och förståelsen kring funktionsnedsättningar. På onsdagen föreläste Anna Bergholtz, blind sedan elva år tillbaka, i kommunfullmäktigesalen. Ett 50-tal besökare var på plats för att lyssna på hur motgång vänds till framgång.

Anna Bergholtz har vandrat en lång väg, och uppnått sitt mål. Hon skulle en dag bli författare och journalist. Det har hon blivit. Att hon är blind märks inte när man lyssnar på henne. Entusiasmen från föreläsningen spred sig runt i hela kommunfullmäktigesalen.

– När jag blev blind vann jag ett nytt sätt att se på livet, säger Anna Bergholtz.

Allt började när Anna bara var några år gammal. Hon fick ont i fötterna och hennes knän svullnade upp. Anna fick veta att hon drabbats av sjukdomen barnreumatism, en sjukdom som slog hårt på lederna vilket gjorde att hon spenderade en tid av hennes uppväxt i rullstol. Det blev också en lång tid på sjukhuset. Men den tiden minns hon inte som jobbig.

– Jag och de andra barnen med samma sjukdom vände situationen till något positivt. Det handlade om lekar, mycket godis och rullstolsrace till kafeterian.

En följdsjukdom gjorde att de inflammerade lederna spred sig till ögonen. Hon började se sämre och sämre. Till slut blev Anna Bergholtz för elva år sedan blind.

– Jag blev deprimerad. Drog ner rullgardinen och gick inte ut, trots att det var en jättefin sommar. Jag var arg, ledsen och det kändes som en mardröm.

Det var sedan hon beslutade sig för att se livet från den positiva sidan. Strategin genom livet har varit att erkänna det negativa och hitta det som fungerar – i vissa fall till och med det som ger henne fördelar.

– Jag tror till exempel att jag träffat min kärlek Martin tack vare att jag stod där i baren med min vita käpp. Om det inte vore för att jag är blind så har jag heller inte fått vissa jobb. Jag fick dessutom hoppa fallskärm från 3000 meters höjd, helt gratis tack vare att jag är blind.