Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Homosexuell flykting attackerades av rumskompis – ingen ville hjälpa

En homosexuell man på ett asylboende i Härnösand attackerades av sin rumskompis med sparkar och slag natten mot onsdagen.
– Han frågade om jag var bög och sedan tog han ett strypgrepp.
När den misshandlade mannen sedan knackade dörr för att få hjälp vågade ingen öppna.

Den misshandlade mannen är asylsökande och har kommit ut som homosexuell.

I Härnösand har han fått dela rum med en annan man, också asylsökande och från ett annat land med ett främmande språk. Men kemin fungerade inte.

På tisdagskvällen började männen bråka. Enligt målsägande ska den misstänkte gärningsmannen irriterat sig på att rumskompisen tittat på honom. I förhör har mannen också sagt att han misstänker att irritationen grundar sig på att han är homosexuell.

– Han undrade varför jag tittade på honom och kallade mig bög. Sedan tog han ett grepp över struphuvudet och kastade ned mig på golvet. Han sparkade och slog när jag låg, inte så hårt dock.

Läs mer: Knackade dörr för att få hjälp - ingen öppnade

Efter att ha lyckats slingra sig ur greppet flydde den misshandlade mannen ut ur lägenheten. Han knackade dörr i området för att få hjälp, men ingen vågade öppna. Polis larmades till platsen och grep den misstänkte gärningsmannen.

Vice chefsåklagare Peter Salzberg begärde den misstänkte mannen i 30-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel på onsdagen. Om det rör sig om ett hatbrott låter han dock vara osagt i nuläget.

Läs mer: Bråk på Asylboende i Sollefteå – polisen kom efter två timmar

– Det finns inga vittnen i nuläget, men utredningen ska kompletteras med ytterligare förhör, sa åklagaren.

Den misstänkte gärningsmannen förnekade att han kände till att rumskompisen är homosexuell.

På frågan vad han tycker om bögar svarade han.

– Ingenting alls.

Efter häktningsförhandlingarna vid Ångermanlands tingsrätt valde dock domaren att släppa mannen på fri fot. Misstankarna om misshandel kvarstår dock.

Åtal ska vara väckt inom två veckor.

Läs mer: Riven på kropp och i ansikte – bråk på asylboende