Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holme i Häggsjön blir regeringsfråga

Gravströmsholmen i Häggsjön borde heta Åkerholmen. Denna fråga har Åke Westin tillsammans med sin fru drivit i flera år. Nu ska den för andra gången tas upp av regeringen.

Åke Westin står längst ut på sin badbrygga på Nynäs och pekar på en ö som tillsynes mest består av skog. Åke äger i dag ön tillsammans med sin fru och berättar att den namngavs efter en tidigare ägare som bodde i Nynäs under en väldigt kort tid i början av 1900-talet.

– Där borta ser vi Gravströmsholmen som vi vill ändra namn på.

Anledningen till att Åke Westin och en enig Häggsjöns Fiskevårds- och Intresseförening tycker att det är så viktigt är att de vill att namnet ska berätta något om bygden.

– Gravströmsholmen säger ingenting, det skapar bara ett enda stort frågetecken. Åkerholmen är en ö där man har odlat tidigare. Då får man på ett enkelt pedagogiskt sätt tala om bygdens historia.

Det som började med ett samtal till lantmäteriet i Gävle 2011, där Åke Westin upplevde att de fick en positiv respons, har nu fyra år senare lett fram till två avslag och att frågan nu ska tas upp av regeringen efter att han överklagat det senaste beslutet.

– Det kom ett nytt svar från lantmäteriet, de menade att namnet som de har på kartan är hävdvunnet och jag tycker det är olyckligt att holmen har ett namn efter en person som inte har satt några spår i trakten.

Men någon större förhoppning över att regeringen ska gå på deras linje har inte Åke Westin. Han säger att eftersom de redan fått avslag en gång och ärendet i sak inte har förändrats, så är chansen liten. Men en möjlighet finns fortfarande kvar.

– Namnet på ön är just nu felstavat. Gravströmsholmen ska stavas med f och det har man nu beslutat sig för att ändra. När man ändå ändrar, så kanske man kan ändra namnet också.

Gravströmsholmen består i dag mest av skog. Men helt oanvänd är den inte.

– Det är mest ett rekreationsmål och vi är där några gånger per år. Vi har en traditionell skattjakt med barnbarnen där och då händer det saker där ute, säger Åke Westin.