Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hollande: Lämna mitt privatliv ifred

Annons

Frankrikes president François Hollande pressas hårt av oppositionen och andra kring den påstådda otrohetsaffär som lagt hans sambo på sjukhus.

Jag kommer inte att svara på frågor om mitt privatliv, sade presidenten vid en pressträff i Paris.

Hollande ställs inför 600 journalister som vill ha svar på medieuppgifterna om att han har en älskarinna vid sidan av sambon Valérie Trierweiler.

De flesta är på plats för att höra presidentens förklaringar av det påstådda förhållandet mellan honom och skådespelerskan Julie Gayet. Hollande talar i stället om en ekonomisk pakt som han kallar ansvarspakten och ska skapa nya jobb.

Jag har en övertygelse, den är djup. Om Frankrike vill fortsätta att spela en viktig roll i världen och inom EU så måste landet återfinna sin ekonomisk kraft. För hon har tappat massor de senaste tio åren, löd hans inledande ord. Under 2014 ska vi spara 15 miljarder euro. Innan 2017 ska vi spara ytterligare 50 miljarder. Det är mycket. Det har aldrig tidigare gjorts. Trots det måste vi göra det, sade han.

Den hårt pressade franske presidenten snubblar på en del ord och artikulerar dåligt under presskonferensen som tv-sänds direkt.

Alla och envar kan genomgå svåra prövningar i sitt privatliv. Det är smärtsamma tider. Jag har en begäran. Det är att dessa frågor fortsätter att vara privata. Det här är inte platsen att prata om dessa privata problem. Jag kommer inte att svara på några frågor om mitt privatliv nu, svarade Hollande på den inledande frågan om hans sambo fortfarande är rikets första dam.

Hollande säger också att han kommer att klargöra läget i sitt privatliv före det planerade USA-besöket i februari.

På frågan om Hollande kommer att stämma tidningen Closer, som skrev om den påstådda kärleksaffären, svarar han nej och hänvisar till sin immunitet som president.

Hollande hade tänkt att ägna den två timmar långa pressträffen åt att presentera en jobbskapande "ansvarspakt" mellan staten och franska företag, och inget annat. Inte åt exempelvis om han låtit livvakter skjutsa honom till mötena med älskarinnan på en motorcykel. Eller om det stämmer att lägenheten de möttes i hyrdes ut av en väninna till älskarinnan, vars exman (som sköts ihjäl i fjol) enligt franska medier hade kopplingar till korsikanska maffian.

Oppositionsledaren Jean-Francois Cope har redan slagit ned på skandalen och sagt att den "djupt underminerat presidentens trovärdighet". En taktik den pressade Hollande lär ha övervägt inför presskonferensen i dag, enligt Le Parisien, var att deklarera en separation mellan honom och sambon. Hollande har också haft en möjlighet att vända situationen till sin fördel, skriver BBC:s kommentator. Detta försvåras dock av faktumet att sambon Valerie Trierweiler, landets första dam, lagts in på sjukhus på grund av ett förmodat nervöst sammanbrott. Enligt talesmannen för Socialistpartiets parlamentsgrupp Thierry Mandon måste presidenten nu "klargöra situationen".

Det faktum att Valerie Trierweiler har ett generöst apanage, samtidigt som presidenten ska vara trovärdig när det gäller att få landets ekonomi på fötter, anses bidra till att affären fått så stora proportioner i ett land där presidenters kärlekshistorier annars ses mellan fingrarna.

En gallupundersökning i helgen visar att 77 procent av väljarkåren dock anser att det inträffade hör till presidentens privatliv, enligt AFP. Mätningen gjordes innan Trierweiler fördes till sjukhus. Hollande har hittills haft ett lågt förtroende som president.

Mer läsning

Annons