Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hollande backar om utvisad flicka

Annons

I en överraskande vändning meddelar Frankrikes president François Hollande att den 15-åriga romska flicka som bryskt utvisats nu är välkommen tillbaka. Men inte hennes familj, som även den utvisades.

"Om hon framför en begäran och om hon vill fortsätta sina studier, kommer hon att vara välkommen, men endast hon", löd Hollandes budskap som var förinspelat och som sändes i fransk tv på lördagen.

Men 15-åriga Leonarda Levier som sedan utvisningen befinner sig i Kosovo har låtit hälsa att hon inte återvänder utan sin familj.

Det uppmärksammade fallet från tidigare i oktober då Leonarda Levier hämtades av polisen mitt under en skolutflykt för att utvisas med resten av familjen till Kosovo, har väckt stor vrede i Frankrike. Socialistregeringen har kritiserats hårt och anklagats för att sälja sin själ, och lördagens besked från president Hollande ska ses mot den bakgrunden.

Enligt en utredning som beställts av det franska inrikesdepartementet, och som offentliggjordes på lördagen, var utvisningen inte var olaglig - men polisen borde ha visat bättre omdöme.

Jag är rädd. Mitt liv finns i Frankrike. Jag vill inte gå i skola här för jag talar inget av de språk de talar här, berättade Leonarda i Mitrovica i Kosovo tidigare i veckan för nyhetsbyrån AFP.

Mer läsning

Annons