Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda hyror i miljonprogram utreds

Annons

Tvingas hyresgäster att flytta när hyrorna höjs sedan bostäderna i miljonprogrammen renoverats? I vilken utsträckning detta sker har regeringen gett Boverket att utreda.

Fastigheter inom de så kallade miljonprogrammen byggdes under 1960- och 1970-talet. Många av dem är nu i behov av renoveringar och 90 procent av de stora hyresvärdarna tänker finansiera sina renoveringar med höjda hyror, visar en undersökning som Sveriges Radio tidigare har gjort och som omfattade över 100 bostadsområden i landet.

Boverket ska även lämna åtgärdsförslag till hur effekterna av höjda hyror inom miljonprogrammen kan lindras.

Vi har höjt bostadsbidragen i två omgångar för att möta deras behov, och det är också en fråga vi kommer att ställa oss, behöver man jobba vidare med sådana instrument? Men det kan också vara så att man måste fundera på om vi kan göra ytterligare insatser för att förbilliga renoveringar, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) till Ekot i Sveriges Radio. Detta var på tiden. Det är väldigt många som de facto redan har fått flytta, fast det är ingen som har en samlad bild. Vi har försökt göra egna studier, men det har varit svårt, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande, till TT.

Engman menar att fastighetsägarna måste renovera med utgångspunkten att ingen ska behöva flytta på grund av en höjning.

Det behövs granska om det verkligen är nödvändigt att det är så dyrt, säger Barbro Engman.

Att höja bostadsbidragen för att dämpa effekten är ingen väg att gå, enligt Hyresgästföreningen, som har cirka 540 000 hushåll som medlemmar.

Bostadsbidragen är bara på några hundralappar, men en hyreshöjning rör sig om tusentals kronor. Det kan vara 60-70 procent i hyreshöjning, säger Barbro Engman.

Hon anser även att staten, för att hålla kostnaden nere, skulle kunna gå in med exempelvis en miljöpremie vid renoveringar, eftersom det då ofta även sker en energieffektivisering.

Det är faktiskt ett nationellt och globalt krav att sänka energi. Kan staten ge bidrag till miljöbilar skulle man kunna ge en miljöpremie till miljonhusen.

Mer läsning

Annons