Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd dödssiffra i Filippinerna

Annons

Tusentals överlevande söker sig till Filippinernas kyrkor, en dryg vecka efter att super-tyfonen Haiyan drog in över landet.

Samtidigt som president Benigno Aquino vädjar om "tålamod" har dödssiffran stigit till nästan 4 000.

I staden Guiuan på den östligt belägna ön Samar, hölls mässa på gårdsplanen vid den förstörda 400-åriga kyrkan Immaculate Conception Church. Många av besökarna grät tyst, där de stod bland trasiga takpannor, glasskärvor och i lera.

Herren har stärkt vår tro och gjort oss starkare så att vi ska kunna överleva och börja om på nytt, sade Bella Curila, en av gudstjänstbesökarna.

I det svårt drabbade Tacloban kom hundratals kyrkobesökare till den 124-åriga Santo Nino-kyrkan, vars tak slets bort av Haiyan. Violeta Simbulan, som förlorade två kusiner och en faster i katastrofen, säger att hon fann tröst i prästens predikan som handlade om Guds närvaro.

Omkring 80 procent av Filippinernas 100 miljoner invånare är katoliker.

President Aquino, vars regering kritiserats för att hjälpinsatserna inte gått fort nog, ber om förståelse med tanke på den logistiska utmaning som hjälpinsatsen innebär.

Snälla ha tålamod. De drabbade områdena är verkligen utspridda, säger Aquino, som besökt de tyfonhärjade platserna i helgen. Tappa inte hoppet.

FN höjer dock siffran för antalet som förlorat sina hem från 1,9 miljoner till 3 miljoner. Den officiella dödssiffran har stigit till 3 976 och antalet saknade är 1 590.

Ett transportflygplan av typen C 130 Hercules från svenska Försvarsmakten är fram till nästa helg baserat på flygbasen i Cebu. Där transporterar det bland annat ut materiel levererad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till olika delar i Filippinerna.

Vi försöker flyga två-tre pass om dagen, så mycket vi hinner, säger major Johan Edlund, chef för den svenska insatsen på plats, till TT via telefon.

Mer läsning

Annons