Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Höj statusen på yrket"

Sex timmars arbetsdag ska utredas i Örnsköldsvik.
Ingen dålig idé tycker personal på Lejonbacken – men kortare arbetsdag står inte högst på önskelistan.

Christina Höj Larsen, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, besökte på torsdagen Lejonbacken tillsammans med lokala partiföreträdare.

Sex timmars arbetsdag var ämnet på agendan.

– Det finns flera skäl till att vi tycker det är en bra idé, säger Christina Höj Larsen.

– Vi ser att många inom kontaktyrken inte orkar jobba fram till pensionen, något som syns på kvinnors pension. Vi ser också att det finns personer som står utanför arbetsmarknaden och inte kommer in.

Sex timmars arbetsdag ska utredas i Örnsköldsvik, som en del i överenskommelsen mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Men för den vårdpersonal som deltog vid mötet, är det inte nödvändigtvis kortare arbetsdag som känns viktigast.

– Om man får ha en önskelista, skulle det första vara att höja statusen på yrket, vare sig man är sjuksköterska eller vårdare, säger Carola Nordin, palliativ sjuksköterska.

Vårdaren Ida Hallebjer:

– Det är slitsamt att jobba varannan helg. I min arbetsgrupp försöker vi se om det finns andra alternativ, att vi till exempel jobbar två av fem helger. Det man skulle önska, är att jobba var tredje helg.

Ida Hallebjer undrade även hur pensionen påverkas av sex timmars arbetsdag, och fick svar från Christina Höj Larsen:

– Vi tänker inte att man ska gå ner i lön, utan förhoppningen är att sex timmars arbetsdag gör att man orkar jobba fram till pensionen.

Sjuktalet för välfärdsförvaltningen har minskat det senaste året, men är fortfarande det högsta inom kommunen. Allra högst är sjukfrånvaron inom omsorgen, 7,62 procent av arbetstiden.

– Om förslaget skulle leda till friskare personal är det förstås guld värt. Samtidigt innebär mer personal även mer ansvar för enhetschefen och fler ansikten för brukarna, säger Marie Jonsson, enhetschef.

Lokalt har Vänsterpartiet föreslagit att försök med sex timmars arbetsdag görs på en enhet från och med 2016.

De har räknat med att det skulle behövas ytterligare 12 personer på en enhet med 35 anställda. Den extra personalkostnaden skulle, enligt partiets kalkyler, landa på 6 miljoner kronor per år.

Men samtidigt gjorde omsorgsnämnden ett underskott på 18,5 miljoner kronor förra året. Något som Göran Wåhlstedth (V) dock inte tycker påverkar förslaget:

– Kommunen som helhet gick plus 83 miljoner, vi menar att det finns resurser och att det handlar om att omfördela, säger han.

Under året ska det utredas huruvida det är möjligt att införa sex timmars arbetsdag i någon enhet.

Inom privata sektorn har Örnsköldsvik uppmärksammats för arbetstidsförkortning då företaget Brath infört sextimmarsdagar.

Läs även:

Alla är nyfikna på deras arbetstider

Brath imponerar på partiledaren

Budgetförslaget: Vill ha sex timmars arbete

Het debatt om sex timmars arbetsdag

10 punkter i överenskommelsen