Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtidsmättad första advent i domkyrkan i Härnösand

LÄSARTEXT Första söndagen i adventstiden och kyrkoårets första dag fick ett högtidsmättat firande i Härnösands domkyrka.

Mycket folk hade samlats, många traditionsenligt för att lyssna eller sjunga med i den kända psalmrepertoaren för denna dag som alla fanns med på nummertavlan. Just denna dag och söndagarna i december präglas ju av kända psalmer som följt med alla äldre genom åren och förhoppningsvis ska ge nya generationer psalmvanor som hör årstiden till.

Finlandssvenske lyrikern med mera och senare biskop i Härnösand F M Franzens ”Bered en väg för Herren” är ju av hävd självklar och sjöngs till ett imponerande orgelspel. Kyrksamma eller inte; 1:a i advent är det nog denna psalm som är dragplåstret tillsammans med övriga adventspsalmer.

Domkyrkokörens röstresurser var överväldigande när välkända Advent av Otto Olsson framfördes med Per Brudsten på orgeln och Lars G Fredriksson på pulten. Detta var av mycken hög klass. Alla höll nog med domprosten när han efteråt vid kyrkkaffet i församlingsgården framhöll; ”Vad vore Advent utan kyrkokören och musiken denna dag”. En berättigad honnör till trägna sångare och musiker som utför en mycket viktig roll i kyrkan året runt och särskilt accentuerar budskapet i adventstiden.

Den här dagen var vädret gråmulet men inbjöd ändå till tittande i de uppdukade skyltfönstren. Vattnet utanför Skeppsbron var inte precis sommarens men glittrande juleljus förmådde ge stämning över hela stan.

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel