Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta börsnivån på sex år

Annons

Stockholmsbörsens stängde på måndagen på plus 0,9 procent. OMXS-index nådde därmed den högsta nivån på sex år.

Dragloket var klädkedjan H & M vars aktie steg med 4 procent.

H & M-aktien uppgång kom efter det att företaget på måndagsmorgonen redovisat en oväntat stor försäljningsökning i augusti. Försäljningen i jämförbara butiker steg med 4 procent, mot väntade 3 procent.

Storbankerna Nordea och SEB bromsade uppgången med kursnedgångar på 0,5 respektive 0,8 procent. Nokia, som på morgonen handlats på plus sjönk tillbaka under eftermiddagen och stängde på minus 0,9 procent.

Den positiva utvecklingen i Stockholm var i linje med övriga ledande börser. Uppgången förklaras bland annat med att den favorittippade kandidaten till att bli ny centralbankschef i USA, Lawrence Summers, förklarat att han inte ställer upp.

Det har funnits en oro på marknaden för minskade stödköp från centralbanken då Summers anses mer hökaktig i sin penningpolitik jämfört med den nya favoriten Janet Yellen. Helgens besked att Ryssland och USA nått en uppgörelse om Syriens kemvapen bedöms också ha bidragit.

Marknadsräntorna sjönk medan kronan stärks något, mot både dollarn och euron.

En dollar kostar 6:48 (6:56) och en euro 8:66 kronor (8:70). Tvåårsräntan ligger på 1,20 procent (1,23) och tioårsräntan på 2,59 procent (2,66). Siffrorna inom parentes avser slutkurser från föregående handelsdag.

Londonbörsens FTSE-index steg 0,6 procent. Frankfurtbörsens DAX-index ökade 1,2 procent och Parisbörsens CAC-index gick upp 0,9 procent.

Mer läsning

Annons