Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsäsong för huvudlöss

När skolor och förskolor börjar efter sommaren är det vanligt att huvudlössen sprids. Barn umgås i större grupper och de lånar varandras huvudbonader och borstar. Något som lössen tycker om.

- Det är precis som med förkylningar och andra sjukdomar som ofta uppstår och sprids vid skolstarten, säger Anita Viberg, skolsköterska på Gudmundråskolan i Kramfors.

Smittskyddsinstitutet konstaterade under 2008 att det fanns huvudlöss i Sverige som var resistenta mot vissa läkemedel. Läkemedelsverket har därför rekommenderat ett medel som täpper till lusens andningsvägar.

- Om huvudlöss förekommer så meddelar skolan barnens föräldrar. Man talar aldrig om var smittan kommer i från. Det är viktigt att veta att det inte är något att skämmas för. Löss beror inte på dålig hygien, säger Anita Viberg.

På Apotek Hjärta i Kramfors har det inte gjorts några speciella förberedelser inför skolstarten. Lusmedel finns att köpa. Det kostar cirka 190 kronor och räcker till åtta behandlingar.

- Men man ska inte köpa lusmedel i onödan, utan vänta tills det finns ett behov, säger Ingrid Hansson som arbetar på apoteket.