Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre skatt i 27 kommuner

Skatten höjs nästa år i 27 kommuner och två landsting, och sänks i endast två kommuner och ett landsting. Det visar Skatteverkets sammanställning.

I Oxelösund höjs skatten mest i landet, med en krona jämnt per hundralapp. Därefter följer höjningarna i Alvesta och Boxholm på 90 respektive 84 öre.

Skurup och Sigtuna är de två kommuner som sänker, men endast med 3 respektive 12 öre.

Skattehöjningen i Oxelösund förklaras av en ambition att undvika kommunalt budgetunderskott och nya stora sparpaket efter tre tuffa omgångar av åtstramning 2009, förklarar Göran Wide, kommunchef i Oxelösund.

Dessutom handlar en femtedel av höjningen om en skatteväxling, där landstinget sänker sin skatt med 20 öre samtidigt som de nio kommunerna i området höjer med 20 öre.

Så i grunden är det en skattehöjning på 80 öre, säger Wide.

TT: Varför måste ni dra in mer pengar?

Det är det inkomsttapp som vi råkat ut för om vi jämför med prognosen för ett år sedan, då budgeten lades. Finanskrisen och lågkonjunkturen gör att vi fram till 2011 tappar 50 miljoner kronor i skatteintäkter, säger Wide. Vi har haft tre sparprogram 2009 och förhoppningsvis kan vi därmed ro hem året utan underskott. När det gäller 2010 finns det ytterligare sparbeting, men för att dämpa fallet höjs skatten med 80 öre, tillägger han.