Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre avgift på "fel" vårdcentral

I år är det tänkt att alla svenska patienter ska listas på en vårdcentral. För att patienterna ska gå just dit där de är listade höjer två landsting nu patientavgiften för den som besöker "fel" vårdcentral.

Samtliga landsting inför i år så kallat vårdval, som innebär att patienterna ska välja vårdgivare.

I Västra Götalandsregionen och i Region Skåne införs ett system som ska få patienterna att hålla sig till den vårdcentral som de har valt.

Det är för att styra patienten. Tanken är att man listar sig på en vårdcentral och i första hand går dit man är listad. Vårdcentralen har ansvar för den personen och får pengar för det, säger Kjell Foss, presschef i Västra Götalandsregionen.

Västra Götaland höjer avgiften för ett besök på en annan vårdcentral än där patienten är listad från 120 till 200 kronor. Avgiften på vårdcentralen där patienten är listad sänks däremot från 120 till 100 kronor.

Region Skåne höjer avgiften för patienter som går till en annan vårdcentral än där de är listade höjs från 150 till 200 kronor medan avgiften för läkarbesök på den vårdcentral där patienten har listat sig sänks från 150 till 120 kronor.

Tre landsting höjer patientavgifterna inom primärvården i år - Stockholm, Kalmar och Norrbotten. I Stockholm höjs avgiften från 140 till 150 kronor, i Kalmar från 150 till 200 kronor och i Norrbotten från 150 till 170 kronor, medan övriga landsting lämnar avgiften oförändrad, visar en sammanställning gjord av Sveriges Kommuner och Landsting.