Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerextremisten Wilders inför rätta

Annons

Ledaren för nederländska islamkritiska Frihetspartiet, Geert Wilders, ställdes inför domstol i Amsterdam på onsdagen, åtalad för hat- och diskrimineringsbrott mot muslimer.

Onsdagens förhandling var förberedande inför den egentliga rättegången som inleds senare.

Åtalet ses som ett riktgivande om gränserna för yttrandefriheten i det normalt sett liberala Nederländerna. Att åtala Wilders, som är parlamentsledamot för PVV (Partij voor de Vrijheid), har i sig varit kontroversiellt.

Koranen och Hitler

Det statliga åklagarämbetet ansåg att han med hänvisning till lagen om yttrandefrihet och det faktum att han är parlamentsledamot inte skulle åtalas. Men en lokal domstol beslöt annorlunda.

På gatan utanför rättssalen samlades anhängare för att protestera mot åtalet.

En nyckelroll i åtalet spelar Wilders film Fitna från 2008. Filmen, som fick stor spridning på internet, blandar bilder på terrordåd med citat ur koranen. Han har också jämfört Islam med fascism och koranen med Adolf Hitlers bok Mein Kampf.

Wilders har med sin kraftigt antiislamiska politiska kampanj fått många anhängare bland nederländarna som oroas över det ökade antalet invandrare och deras påverkan på det nederländska samhället.

Framåt i opinion

Wilders PVV är redan det näst största nederländska partiet i EU-parlamentet och kan enligt de senaste opinionsmätningarna bli största parti i det nederländska parlamentet efter det val som ska hållas i maj.

Onsdagens förhandling gällde enbart procedurfrågor, till exempel hur många vittnen som parterna ska kalla. Wilders har redan krävt att få kalla Mohammed Bouyeri, mannen som mördade filmaren och islamkritiske debattören Theo van Gogh. Wilders anser att Bouyeri är "ett ledande bevis" på att Islam inspirerar människor till våld.

Själv räknar Wilders med att målet läggs ned, skriver han på sin webbsida.