Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga vägkostnader för Vägverket

Det extrema vädret kostar Vägverket flera tiotals miljoner kronor.

- Reparationskostnaderna för vägar i Västernorrland brukar i vanliga fall ligga runt 100 miljoner kronor. I år räknar vi med en betydligt högre siffra, kanske 125-130 miljoner, meddelar Mats Sandgren, sektionschef för Vägverket Västernorrland.

I regionen Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland ökar reparationskostnaderna för vägar med minst tio procent menar Mats Sandgren. Förra året kostade de cirka 400 miljoner. I år lär summan bli 450 miljoner.

- Denna årstid eller ska jag säga -vädertid- är det alltid mycket slitage på vägarna. Men i år har det dåliga vädret hållit i sig längre än vanligt, säger Mats Sandgren.

Fruset vatten har samlats i vägarnas håligheter. Vatten expanderar när det blir till is. Detta har i sin tur lät till att vattnet sprängt upp sten från asfalten som förstört vägarna och fördjupat håligheterna.

E4:an söder om Örnsköldsvik, Riks 90 mellan Bollstabruk och Hällsjö och E4:an norr om Ullånger är de vägar som drabbats hårdast. Åtgärdsarbetet för de förstörda vägarna pågår för fullt.

Pengar för att åtgärda alla vägar i landet finns inte.PETTER STJERNSTEDT


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67