Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga militärer i förhör i Turkiet

Annons

Polisen grep två officerare inom turkiska flottan på lördagen misstänkta för att ha konspirerat för att störta den sittande regeringen. Två pensionerade militärbefälhavare förhördes om en annan komplott.

Den turkiska militären, som störtat fyra regeringar under de senaste 50 åren, har betraktats som praktiskt taget oåtkomlig. Att två höga officerare uppträdde i en civil domstol hade varit otänkbart för bara fem år sedan.

Befälhavarna släpptes fria efter tio timmars förhör med åklagare. En överste och en löjtnant inom flottan anhölls efter förhör i samma domstol.

Omkring 200 personer, bland andra officerare och politiker, står redan inför rätta för misstänkt medverkan i det hemliga nätverket Ergenekon, som bildats av ultranationalister.

Landets sekulariserade elit, som innefattar höga militärer och domare, fruktar att det styrande partiet AKP har en egen islamistisk agenda som går ut på att sudda bort Mustafa Kemal Atatürks vision om Turkiet som en modern, sekulär stat.

Militären säger att ingen i dess led har planer på att störta regeringen. Kritiker anklagar regeringen för att använda utredningen för att göra utrensningar och sätta dit massor av motståndare som inte har något med ultranationalisterna att göra.

Ergenekon-härvan började nystas upp 2007. EU-tjänstemän följer utredningen noggrant för att se hur landets institutioner sköter sig.